Rengeteg magyar dolgozó fordult az Európai Unióhoz: megalázóan alacsony a fizetésük

Pénzcentrum2024. július 15. 09:45

Dr. Oláh Gaszton, a Budapest Környéki Törvényszék bírója, az Európai Bizottsághoz fordult panaszával, amelyben a bírók és igazságügyi dolgozók elégtelen javadalmazására hívja fel a figyelmet - írja a 24.hu. 

A Budapest Környéki Törvényszék bírója azt nyilatkozta, hogy a fizetések három éve nem emelkedtek, ami súlyosan sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét és az uniós joggal ellentétes. A bíró szerint a jelenlegi szabályozás nem biztosít méltó fizetést, nem tartalmaz korrekciós mechanizmust a reálérték megőrzésére, és függővé teszi a javadalmazást a végrehajtó és törvényhozó hatalom politikai akaratától.

Nemrég arról írtunk, sok magyar bíró annyira nem tud megélni, hogy a vérplazmáját kénytelen eladni egy kis mellékes jövedelem reményében.

Oláh Gaszton arra számít, hogy a panasz nyomán az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarországgal szemben, amennyiben a kormány nem lép az ügyben. A bíró hangsúlyozta, hogy a bírói és igazságügyi kar évek óta méltatlan megbecsültséggel szembesül, miközben a bírósági szervezet vezetése hasztalan próbálja kezelni a helyzetet. Elmondása szerint a probléma nem költségvetési kérdés, hiszen egy 40 ezer milliárd forintos költségvetésben kellene elegendő forrást biztosítani a demokratikus intézmények megfelelő működésére.

A bíró felszólította kollégáit, hogy csatlakozzanak a panaszhoz, mivel minél többen emelik fel a hangjukat, annál nagyobb súlyt kap az ügy. Kiemelte, hogy az igazságügyi dolgozók nehéz helyzete már a bíróságok működését is veszélyezteti, hiszen az alacsony fizetések miatt sokan elhagyják a pályát. 

Címkék:
fizetés, kormány, költségvetés, bíróság, jog, jogász, igazságügyminiszter, bíró,