Toborozzák a melósokat az építkezésekre: végzettség nem kell, a fizu akár 700 ezer is lehet havonta

Pénzcentrum2024. július 10. 16:03

A nyári hónapokban az építőipar felélénkül, kihasználva az iskolai szünet és szabadságolások adta lehetőségeket. Ilyenkor könnyebben és gyorsabban haladnak az építkezések és felújítások, mivel kevesebb közlekedési akadály és zaj zavarja a munkát. Az iparág fokozottan keres új munkavállalókat, különösen segédmunkásokat, hogy megfeleljen a megnövekedett igényeknek. Az építőiparban dolgozók bérezése jelentősen eltérhet régiótól és végzettségtől függően, de az órabérek 1 500 - 4 500 forint között mozognak, a havi nettó bérezés pedig elérheti a 700 000 forintot is.

A nyári hónapokban számos építkezés és felújítás veszi kezdetét, részben az iskolai szünet és a szabadságolások miatt. Az építkezések ilyenkor könnyebben és gyorsabban haladnak, mivel kevesebb közlekedési akadály és kisebb zajterhelés zavarja a munkát. Az építőipar ezen időszakban fokozottan keresi az új munkavállalókat, különösen az építőipari segédmunkásokat, hogy megfeleljenek a megnövekedett igényeknek.

Tehát a nyári időszakban az építőipar jelentős bővülésen megy keresztül. Az új építkezések, út- és közműfelújítások, valamint a magánlakások renoválása mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a cégek nagyobb létszámban keresnek segédmunkásokat. A segédmunkások feladatai közé tartozik az alapvető fizikai munkák elvégzése, a munkaterület előkészítése, anyagok mozgatása, valamint az építőipari szakemberek segítése különböző munkafázisokban.

Az építőipari segédmunkások bérezése és elvárások

Magyarországon az építőipari segédmunkások bérezése igen változó lehet a cég nemzetiségétől, és profiljától függően, de átlagosan 300 000 - 400 000 forint között mozog havonta a nettó bérezése. Az órabér rendszerint nettó 1 500 - 2 000 forint között alakul. Azonban a bérek jelentősen eltérhetnek régiónként és a konkrét feladatoktól függően.

A legtöbb hirdetésben, főként a segédmunkásokat kereső pályázatokban nincsen elvárt iskolai végzettség, maximum a jogosítványra van szükség. De az is igen látványos, hogy alapvetően az iskolai végzettség és tapasztalat feljebb tudja vinni a munkások bérét.

Tehát az építőiparban a bérezés nagyban függ a munkavállaló végzettségétől és tapasztalatától.

Az építőipari bérekről és a munkaerőpiaci helyzetről szóló adatokat többek között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), valamint különböző munkaerő-közvetítő és állásportálok szolgáltatták az elemzéshez. A végzettségek szerinti bérsávok átlagosan nettó: 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Végzettség nélküli munkások: Azok, akik nem rendelkeznek építőipari végzettséggel, de vállalják a fizikai munkát, átlagosan 1 500 - 1 800 forint közötti órabérre számíthatnak.
  • Alapfokú végzettségűek: Az alapfokú végzettséggel (pl. általános iskolai végzettség) rendelkező segédmunkások valamivel magasabb bért kaphatnak, amely körülbelül 1 700 - 2 000 forint között mozoghat óránként.
  • Szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők: Azok, akik építőipari szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkeznek, már jelentősen magasabb bért érhetnek el. Az ő órabérük átlagosan 2 000 - 2 500 forint között van.
  • Technikusi végzettségűek: Az építőipari technikusi végzettséggel rendelkező munkások órabére 2 500 - 3 000 forint között mozoghat, ami havi szinten akár 500 000 forintot is jelenthet.
  • Felsőfokú végzettségűek: Az építészmérnöki vagy más felsőfokú végzettséggel rendelkezők bére jelentősen magasabb, ők gyakran projektvezetői vagy műszaki ellenőri pozíciókban dolgoznak, ahol az órabér 3 000 - 4 500 forint között is lehet, havi szinten akár 700 000 forint feletti összeggel.

A fenti adatokat támasztják alá az általunk talált a szektorban fellelhető elérhető hirdetésekben szereplő bérajánlatok is. A végzettséget nem igénylő (maximum 'B' kategóriájú jogosítvány) építkezésen segédmunkás, szakmunkás és vezető pozíciókban megjelölt bérek az elérhető aktív hirdetésekben: 

Loading...

Jól látható a táblában, hogy valóban végzettség nélkül is jól lehet keresni ezekben a szakmákban, de ha már valaki papírral rendelkezik még jobban megfizetik az adott munkáért. A KSH adatai szerint 2024. áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt, így a megjelölt fizetések nagyjából átlagosnak tekinthetőek.

Az építőipari szektorban áprilisban az átlagos bruttó fizetés 493 ezer forint volt, ami nagyjából nettó 327 ezer forint, így a hirdetésekben található összegek az átlag felett mozognak. Ami magyarázható azzal is, hogy ugyan sok szempontból ideális a nyári építkezés, de számos nehezítő körülmény is jelen van, úgy mint a hihetetlen meleg napok és napsugárzás. 

Címkék:
hrcentrum, fizetés, építőipar, építkezés, munkás, nyári munka, bérmunka,