Máris szavaztak a családi pótlék emeléséről: elsöprő többség támogatja, jöhet a reform?

Pénzcentrum2024. július 9. 13:03

Több mint 40 ezren szavaztak arra a kérdésünkre, hogy itt lenne-e az ideje, hogy megemeljék a családi pótlék összegét Magyarországon. Mint ismert, a családi pótlék összege 2008 óta változatlan. Olvasóink döntő többsége szerint itt lenne az ideje a 2008-ban befagyasztott támogatás emelésének.

Mint arról nemrég megjelent, „Fabatkát sem ér a GYED, GYES, családi pótlék 2024-ben: egyre több anyuka kénytelen ezt bevállalni” című cikkünkben beszámoltunk, soha nem dolgoztak még annyian a különböző, gyermekvállaláshoz kötödő támogatások mellett Magyarországon, mint tavaly. Meglátásunk szerint ahhoz, hogy egyre több kisgyermekes szülő tér vissza a munkaerőpiacra idejekorán, egzisztenciális problémáknak is köze lehet.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerint viszont nem azért dolgoznak egyre többen GYES, illetve GYED, na meg a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék mellett, mert semmire sem elég a támogatások összege, hanem azért mert ezen támogatások célja szerintük épp az, hogy elősegítsék a munka és a családi élet közötti egyensúly megteremtését, illetve a kisgyermekes szülők munka világába történő mihamarabbi visszatérését.

A gyermekeket nevelő szülők anyagi biztonságát, a gyermeknevelés költségeit alapvetően a munkajövedelem és nem a segélyszerű ellátások tudják hosszú távon biztosítani

– tették hozzá, és leszögezték, "ezen ellátások nem a gyermeknevelés költségeit hivatottak átvállalni."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Korábbi cikkünkben mindazonáltal közzétettünk, egy a családi pótlék emelésére vonatkozó kérdést. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az érintettek szerint indokolt lenne-e a befagyasztott támogatás emelése. Nos, olvasóink döntő többsége szerint nem járja, hogy a családi pótlék összege immár bő 15 éve nem emelkedett Magyarországon. Mint az alábbi infografikánkon látható, a több mint 40 ezer szavazó 90%-a véli úgy, hogy itt lenne az ideje, hogy megemeljék a családi pótlék összegét.

Loading...

 

Címkék:
gyed, családi pótlék, gyes, gyermekvállalás, gyed extra, családtámogatás, családtámogatások, gyed extra összege,