Ez az egyik legfontosabb a munkavállalóknak: tömeges felmondásokat idézhet elő, ha ez nem teljesül

Pénzcentrum2024. július 7. 14:34

A vállalatok hajlamosak alábecsülni a munkahelyi légkör fontosságát, pedig egyre több esetben fordul elő, hogy a felmondások hátterében a környezettel való elégedetlenség húzódik meg. A tudatos HR politikát folytató cégeknél ezért terjednek az egyre komplexebb és szerteágazóbb jólléti – wellbeing – kezdeményezések. Ezek duplán hajtanak hasznot, mert a közösségépítésen túl a szemléletformálás szolgálatába is lehet állítani őket.

A hazai munkaerőpiac már régóta alapvetően keresleti jelleget mutat – különösen a szakértelmet és tapasztalatot is igénylő irodai munkakörök tekintetében. A munkavállalók gyorsan és kedvező feltételek mellett tudnak váltani, ezért nem meglepő, hogy ezt gyakran meg is teszik, ha nem érzik jól magukat egy adott helyen. A cégek felismerték, hogy nem elég csak a juttatások és a szakmai szempontok terén állni a versenyt a piaci riválisokkal, a megfelelő munkahelyi környezet fenntartása legalább ilyen fontos.

A tapasztalatok hívták életre a vállalati wellbeing programokat. Egyszerűbb jólléti kezdeményezések – csapatépítő rendezvények, karácsonyi céges ajándék – régóta léteznek. A tudatos vállalatoknál mára ezekből egy komplex, tucatnyi elemből álló, a különféle korú, nemű, érdeklődési körű és adott esetben nemzetiségű kollégáknak egyaránt értéket és élményt nyújtó rendszer formálódott ki.

Az ügyfélszolgálati outsourcing, valamint a vásárlói interakciók és a folyamatkezelési szolgáltatások szektorának egyik vezető szereplője, a Konecta már dedikált wellbeing-specialistát is foglalkoztat, akinek a feladata többek között a munkatársak igényein alapuló stratégia kidolgozása és az ezekhez kapcsolódó tevékenységek koordinálása.

A több mint kétszáz munkatárssal rendelkező vállalat az idei évtől tematikus hónapokat is szervez. Ismeretterjesztésből, egyéni vagy csoportos kihívásokból, közösségi programokból, játékokból és társadalmi felelősségvállalási kezdeményezésekből áll össze minden hónap. A témák változatosak a fenntarthatóságtól a kreativitásig, a pénzügyi tudatosságtól a szórakozásig. A cég igyekszik a szemléletformálást is belecsempészni a programokba: van például könyv- és versajánló fórum, gyorsétterem-kerülő hónap, közös sportolás és jótékonysági gyűjtések rászorulóknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kollégák határozottan jól fogadták a tematikus hónapokat. Az első fél év tapasztalata, hogy a kezdeti tartózkodás után folyamatosan nő az érdeklődés. Minden aktivitás önkéntes, de a visszajelzések alapján várják őket és szívesen jönnek” – osztotta meg a tapasztalatokat Saussez-Valentini Mária, a Konecta HR Country Leadje.

Címkék:
hrcentrum, vállalkozás, munkahely, felmondás, vállalat, közösség,