Iszonyú feltétellel emelnék a béreket ezek a magyar intézmények: ezt kérik a dolgozóktól érte

hvg.hu2024. július 3. 09:30

Hétfőtől a PIM, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum együttesen az új kulturális mamutintézmény, az MNM KK alá tartozik - írja a hvg.hu.

Július elsején hat kulturális intézmény egybeolvadásával létrejött a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNM KK), amelynek elnöke Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója lett. A PIM mintegy 45 volt és jelenlegi munkatársa mécsesekkel búcsúztatta a múzeum önállóságát a hét végén. Az alkalmazottak kevés információval rendelkeznek arról, hogy mi vár rájuk az erőteljes központosítás során, és félnek a következményektől, ezért kérdéseikkel Demeterhez fordultak.

Az MNM KK alá teljesen különböző profilú és anyagi helyzetű intézményeket soroltak be, ami azzal járt, hogy ezek az intézmények elvesztették saját bankszámláikat, gazdasági osztályaikat összevonták, és mostantól egyetlen közös gazdasági hivatal felügyeli őket. Demeter Szilárd szerint csak így lehet egy “racionális, takarékos, hatékony és teljesítményelvű rendszert összerakni”.

Demeter Szilárd az átalakítással kapcsolatban bővebben is nyilatkozott:

"Elkészült a stratégiai vázlat, a rendszerlogikai mélyfúrás és drótváz, és majd a kollégák bevonásával fog elkészülni a szakmai cselekvési terv, így tudnak igazodni a realitásokhoz. Azon is régóta gondolkodunk közösen különböző szakmai fórumokon, hogy mit kellene tenni a magyar közgyűjteményi rendszer javítása érdekében. Most ezen dolgozunk."

– fogalmazott.

A fizetésekkel kapcsolatban Demeter a PIM-ben évekkel ezelőtt, a kezdeményezésére kidolgozott életpályamodellt venné alapul. Ám azt is elmondta:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a jelenlegi bértömeg-gazdálkodás azt engedné meg, hogy kevesebbek kapjanak több bért. Az állománygyűlésen világossá tettem, hogy én ezt is hajlandó vagyok bevállalni egy feltétellel: a munkavállalók kollektívája jelölje ki, hogy kit kell elbocsátani.

Ezért, bár növekednének az alkalmazottak fizetései, ez csak akkor valósulhatna meg, ha közben tömeges kirúgásokkal szabadítanak fel erre forrást. 

 

Címkék:
pénz, fizetés, béremelés, magyarország, munka, múzeum, jövedelem, kirúgás, magyar, kultúra,