Változások az apasági szabadság kapcsán: július 1-től már így kell intézni a visszaigénylést

Pénzcentrum2024. július 1. 19:38

Július 1-jétől már Ügyfélkapun, a SZÜF felületen igényelhető vissza a munkáltatók által megelőlegezett apasági szabadsághoz kapcsolódó támogatás - közölte a Magyar Államkincstár. A munkáltató az apát megillető és részére kifizetett távolléti díjat és annak közterhét évente 4 alkalommal – március 31-ig, június 30-ig, szeptember 30-ig és december 31-ig – kérelmezheti. A Kincstár a negyedéves benyújtási határidőt követő 15 napon belül gondoskodik a kimutatott összeg átutalásáról.

Változott 2024. július 1-jétől az apaszabadság költségeinek visszaigénylése. A munkáltatóknak a kérelmet 2024. július 1-jétől már SZÜF felületen (KÖZIGAZGATÁS, JOG/KÉRELEM BENYÚJTÁSA/APAN-APÁT MEGILLETŐ PÓTSZABADSÁG) szükséges kitölteni és elküldeni - írja honlapján a MÁK. 

Útmutató az apasági szabadság időtartamára járó távolléti díj és annak közterhei munkáltatók általi elszámolásáról

Az apasági szabadság első öt munkanapjára a munkavállaló részére járó távolléti díj és az azt terhelő közteher összege a jogszabályban meghatározott munkáltatók részére a központi költségvetésből kerül megtérítésre. A munkáltatók az Ügyfélkapun SZÜF űrlapon igényelhetik vissza a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 148-152. §-a alapján az apának kifizetett távolléti díjat és annak közterheit is. (A távolléti díj közterhe: szociális hozzájárulási adó.)

Az apasági szabadság igénybevételéről és az azzal összefüggő költségek megtérítéséről szóló 535/2022. (XII. 21.) Korm. rendelet szerint a munkáltatónak az apasági szabadsággal összefüggésben kifizetett távolléti díj és annak közterhei megtérítése iránti kérelmét a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani. A kérelmet SZÜF felületen (KÖZIGAZGATÁS, JOG/KÉRELEM BENYÚJTÁSA/APAN-APÁT MEGILLETŐ PÓTSZABADSÁG) szükséges kitölteni és elküldeni.

A munkáltató által kifizetett távolléti díj és annak közterhei legkésőbb a kifizetéstől számított három évig számolhatók el.

Elszámolási időszak kitöltésekor azt az időszakot (pl. 2024. év II. negyedév) kell feltüntetni, melyre az elszámolás vonatkozik, tehát amely időszakra vonatkozóan a munkáltató a dolgozójának az apasági szabadság idejére járó távolléti díjat és annak közterheit számfejtette. Ha az időszak két negyedévet érint, akkor a szabadság első napjára vonatkozó negyedévet kell az elszámoláson feltüntetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az apasági szabadság idejére kifizetett távolléti díjat és annak közterheit a munkáltató az általa kialakított nyilvántartásba felvezeti és évente 4 alkalommal megtérítési igényt nyújt be a Kincstárhoz. A munkáltatónak az apasági szabadság igénybevételéről olyan nyilvántartást kell vezetni, amely tartalmazza az igénybe vevő nevét, a ténylegesen igénybe vett napok számát, időpontját, a távolléti díj kiszámításának módját, összegét és a számított közterheket jogcímenkénti és összegszerű bontásban. A nyilvántartás melléklete a munkavállaló írásbeli nyilatkozata, amelynek az apasági szabadság igénybevételéről és az azzal összefüggő költségek megtérítéséről szóló 535/2022. (XII. 21.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt adatokat kell tartalmaznia.

A munkáltató az első negyedévről március 31-éig, a második negyedévről június 30-áig, a harmadik negyedévről szeptember 30-áig, a negyedik negyedévről december 31-éig nyújthatja be az elszámolást - írta a MÁK.

Címkék:
hrcentrum, szabadság, munka, államkincstár, díj, munkáltató, szülő, apa, magyar államkincstár, július, munkáltatók, apasági szabadság,