Kitömték a közjegyzők zsebét a magyarok: óriási pénzeket szakítottak a tisztviselők

Pénzcentrum2024. június 27. 11:03

Volt ugyan veszteséges közjegyzői iroda, de olyan is, amiből 140 milliós osztalékot vettek ki a tulajdonosok.

29 milliárd forintot költöttek tavaly a magyarok a közjegyzőknél, amiből összesen 10 milliárd forint nyereséget tudtak kivenni az ebben a munkakörben dolgozók - erről az rtl.hu számolt be. Nem véletlen, hogy itt kivételről lehet beszélni, ugyanis a közjegyzői irodák egy 2022-es jogszabálymódosítás óta cégformában kell, hogy működjenek.

Természetesen akadtak veszteséges cégek és irodák, de voltak olyanok, amelyek kimondottan nagy pénzt szakítottak tavaly. Az egyik budapesti iroda 296 milliós árbevétel mellett 158 milliós nyereséget termelt - és ebből a tulajdonosok ki is vettek 140 millió forint osztalékot.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara a portálnak azt mondta: a közjegyzők bevétele nem kiugróan magas a többi, jogi végzettséghez kötött szakmához mérve.

A közjegyzők rendeletben meghatározott díjak alapján dolgoznak, amitől nem lehet eltérni, az ügyvédi munka viszont például szabadáras, így számtalan olyan ügyvédi iroda működik, amelynek árbevétele, nyeresége sokkal magasabb, mint bármely közjegyzői irodáé. Ráadásul egy-egy közjegyzői irodában nemcsak a közjegyző dolgozik, hanem jellemzően egy vagy több közjegyzőhelyettes, közjegyzőjelölt és adminisztratív dolgozó is, így az árbevétel is ennyi felé oszlik

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- írta válaszában a MOKK.

Címkék:
hrcentrum, forint, iroda, közjegyző, millió, magyarok, árbevétel, magyar országos közjegyzői kamara,