Kevés magyar dolgozó tudja, ilyen járművet lehet igényelni a munkahelyen: magánhasználatra is oda kell adni

Pénzcentrum2024. június 27. 08:15

2022 januárjától a munkáltatók adómentesen biztosíthatnak kerékpárokat dolgozóiknak és családtagjaiknak magánhasználatra, amelyek továbbra is a cég tulajdonában maradnak. A cafeteria rendszeren belül bérelhető kerékpárok népszerűsége változó a vállalatok körében, míg a vásárlási lehetőség csak piaci áron érhető el. Szakértők és vállalkozások osztották meg tapasztalataikat: egyes cégeknél jól működik a program, míg másutt kevésbé terjedt el. A Siemens Zrt. és a HelloVelo is pozitív visszajelzésekről számolt be, kiemelve a fenntarthatóságot és az egészséges életmód támogatását, amelyeket ezek az adómentes juttatások nyújtanak.

A hagyományos és elektromos kerékpárok juttatási elemként való elterjedése vidéken szórványosan tapasztalható - mondta a HelloVidéknek Fata László, a Cafeteria TREND Kft. ügyvezetője. Míg egyes vállalatoknál sikeres projektek zajlanak, sok helyen ez a juttatási forma nem jelenik meg. Speciális esetekben kombinálható a közös használatú elektromos kerékpár flotta az egyéni járműbiztosítással, ami növelheti az elektromos kerékpárok népszerűségét - írja a HelloVidék.

Kardos György, a Bonuszz-Cafeteria Kft. ügyvezető igazgatója részletezte a kerékpárhasználattal kapcsolatos jogszabályokat és adminisztrációs feladatokat. A bérlés támogatott, míg a tulajdonszerzés korlátozott. A munkavállalók gyakran vásárolnák meg a bérelt kerékpárt, de a beszerzés nagy költséggel jár a munkáltatók számára. Az alternatíva a kerékpárbérlés, melynek díját adómentesen továbbháríthatják, bár a bérbeadók magas díjat számítanak fel. Az alkalmazottak hajlandóak magasabb díjat is fizetni, ha a használat végén megvásárolhatják a kerékpárt.

Sápi Judit, a Siemens Zrt. HR vezetője szerint vállalatuk pár hónapja indította a kerékpárbérlési lehetőséget a cafeteria keretében, 1 éves időtartamra. A bérleti idő végén a munkavállalók megvásárolhatják a bérelt kerékpárt. A programot a fenntarthatósági rendszer keretében indították el, színesítve a cafeteriaelemeket. A Hellovelo cégnél az elektromos kerékpárflotta szolgáltatásukat választva a vállalatok a környezetvédelem és a munkavállalói egészség mellett is elköteleződnek.

A teljes cikket itt olvashatod el!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

Címkék:
hrcentrum, kerékpár, cafetéria, bicikli, munkavállalók, munkáltatók, elektromos jármű, elektromobilitás, elektromos kerékpár,