Ilyen nincs: egyre több magyar bíró adja el a vérplazmáját, hogy meg tudjon élni

Pénzcentrum2024. június 26. 09:55

Egyre több magyar bíró kényszerül vérplazmát adni, mert nem tud rendesen megélni a fizetéséből - állítja a 24.hu. Az igazságszolgáltatás őreinek nem csupán olyan eseti kiadásokra nem jut pénz, mint a koncertlátogatás vagy a színház, sokan a mindennapi kiadások terén is küszködnek.

A bíróságokon dolgozók immár harmadik éve nem kaptak fizetésemelést, miközben az infláció rekordszintet ért el. Ráadásul a bírókat törvény akadályozza meg abban is, hogy másodállást vállaljanak, ezért egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Az elmaradt fizetésemelések és a magas infláció miatt az igazságszolgáltatásban dolgozók helyzete annyira súlyos, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) ülésein hónapok óta napirendi pontként szerepel a bírók és igazságügyi alkalmazottak javadalmazásának kérdése. Kovács Gergely, a Győri Járásbíróság elnökhelyettese a május 22-ei OBT ülésén egy megyei értekezlet jegyzőkönyvéből idézett, rávilágítva a bírói kar alsóbb szintjein uralkodó súlyos helyzetre.

Az országban vannak olyan bírók, akik jövedelmük kiegészítése érdekében heti rendszerességgel vérplazmát adnak – mondta a győri járásbíró, majd hozzátette: nem engedhetik meg maguknak, hogy családjukkal étterembe vagy színházba menjenek, nyaralni pedig csak a SZÉP-kártyájuk terhére tudnak.

Gyermekeik iskolai kiadásait nehezen, sokszor részletfizetéssel tudják csak fedezni. A helyzet elkeserítő, megalázó és méltatlan. Mi, bírók tartunk itt, nem is beszélve az igazságügyi alkalmazottakról, akik harmad- vagy negyedannyi pénzből próbálnak megélni

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– hívta fel a figyelmet.
 

Címkék:
fizetés, bíróság, jövedelem, megélhetés, bíró,