Ennyiért keresnek melósokat balatoni büfékbe 2024-ben: brutális a pénz, ezt a munkát kell csinálni

Ennyiért keresnek melósokat balatoni büfékbe 2024-ben: brutális a pénz, ezt a munkát kell csinálni

2024. június 11. 16:03

A strandbüfékben dolgozók havi nettó 391-400 ezer forintra számíthatnak idén a Balatonnál. Bár a büféknél a fizetések alacsonyabbak, mint a hoteleknél, a munka elvárásai rugalmasabbak, és itt is biztosítanak szállást és étkezést. A nyelvtudást és a tapasztaltatot nagyra értékelik, de a strandbüfék szívesen alkalmaznak diákmunkásokat is, akik a nyári hónapokban pultosként és felszolgálóként kereshetnek pénzt a Balaton partján.

Előző héten megvizsgáltuk, hogy mennyit lehet keresni a nyári szezonban a balatoni hotelekben, most pedig olyan hirdetéseket vizsgáltunk meg amelyek a kevésbé formális vendéglátás részét képezik. Gondolunk ez alatt elsősorban a strandos kis büfékre, hekkezőkre, lángosos bódékra. Ezek esetén a szakmai elvárások kevésbé hivatalosak, nem ritka, hogy diákmunkások jelentkezését várják pultos, felszolgáló pozíciókba. Ami viszont hangsúlyosan elvárás az a német és/vagy angol nyelvtudás, amely a Balaton-parti strandokon nyaraló németek és más külföldiek szép száma miatt nem is meglepő. 

Cikkükben arra is kíváncsiak voltunk, hogy a grandiózus hotelekben meghirdetett pályázatokban szereplő bérek és a büfékben kapható fizetések milyen viszonyban állnak egymáshoz, melyiket éri meg inkább betölteni. 

Hotel vagy strandbüfé?

Ahogy korábban megírtuk a balatoni hotelek meglehetősen versenyképes béreket kínálnak a szezonális munkavállalóknak. Szakácsok esetében az órabér általában 2 500-3 500 forint között mozog, a tapasztalat és a munkakörülmények függvényében. A konyhai kisegítők 2 000-3 000 forint közötti órabérre számíthatnak, de akadnak helyek, ahol nekik is több bért tudnak biztosítani. Emellett sok munkaadó biztosít szállást és étkezést is, ami jelentős könnyebbséget jelent a dolgozóknak. Tehát a bérek nagyjából havonta nettó 500 ezer és 600 ezer körül mozognak, de meg is dolgoznak ezért a bérért a munkavállalók. Illetve ahogy azt már megállapítottuk a kedvező bérek hátterében húzódhat a külföldi nyári munkák által fellicitált fizetések is, tehát a helyi vendéglátóhelyeknek tartania kell a lépést például az osztrák hotelek nyújtotta illetményekkel. 

Ehhez képest nézzük meg most, hogy a strandokon működő büfékben mennyiért keresnek munkaerőt és milyen egyéb juttatásokat ígérnek a munkavállalóknak. Az elvárásokat tekintve elmondható, hogy kevésbé várnak el szakmai végzettséget, nagyobb hangsúlyt fejtetnek a tapasztalatra, kommunikativitásra, igényességre és a nyelvtudásra. De sok hely szívesen lát kezdőket is, akár legalább a 16 életévüket betöltött nyári munkát kereső diákokat is. A lángosozók, hekkezők és egyéb kis parti büféknél felmerülő feladatok jellemzően a rendelés felvétel (étel is), italok kiadása és fizettetés és a pultok és asztalok tisztán tartása. 

Amit kínálnak a munkáért a fizetésen felül az viszont már meglehetősen hasonló a hotelekben meghirdetett munkákhoz; szállás, étkezés, szabadnap a főszezonban is, korrekt fizetés és egy kis jó hangulat. Ami különbség lehet, hogy egy hotelben a szállás és az étkeztetés valószínűleg magasabb színvonalúbb, mint egy kis strandbüfé esetén. A következő táblában néhány hirdetésben meghirdetett béreket tüntettük fel. 

Jól látható, hogy átlagosan kb. nettó 391 000 - 400 000 forint körül lehet keresni nettó, ami jelentősen kevesebb, mint a hotelekben megkereshető pénzek. Sok büfés helyen a hirdetésben külön kiemelik, hogy a bérezés megegyezéstől függ, tehát amit feltüntettek fizetés csupán csak irányár. Sok függ attól, hogy ki mennyi műszakot tud vállalni. Ebből is látszik, hogy bár a bérezés kevesebb, az iram és a vállalt műszakok számára vonatkozóan valamivel lazábbak az elvárások. Persze ez nem azt jelenti, hogy napközben a strandbüfékben ne kéne sokat dolgozni, egy jól menő lángosozó hekkes vagy egyéb kis strandétterem is rengeteg embert szolgál ki napközben. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezeket a béreket összevetve az KSH 2024 januárjában meghatározott bruttó és nettó bérekkel megállapítható, hogy ahhoz képest átlagos fizetésnek számít. Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt. De itt is kiemelendő, hogy ezek az értékek a klasszikusnak számító 40 órás teljes munkaidős állásokból lettek kiszámolva, míg a balatoni nyári szezon alatt dolgozó vendéglátósok műszakokban dolgoznak és általában egy nap nem 8 jellemzően inkább 10-12 óra munkát jelent.

Ennyibe kerülnek az ételek a Balatonnál idén 

A Pénzcentrum nem csak a nyári szezonban esedékes munkák béreit vizsgálta meg, már több cikkünkben megnéztük azt is, hogy a klasszikusnak számító büfés ételekre mekkora tételt kell számolni a nyaralóknak. A lángos, amely sok magyar és ide látogató külföldi kedvence is némi dráguláson esik át, egy sajtos-tejfölös lángosra közel 2 000 forinttal kell számolnunk. 

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.09.26 13:44
Stresszes a munkája, éjszaka sem tud eleget pihenni és magas a vérnyomása? Ez az egyik lehető legros...
perfekt  |  2024.09.18 15:59
A munkavédelmi előadó olyan szakember, aki a munkavédelem területén segíti a vállalatokat és szervez...
laskainelli  |  2024.09.18 09:24
A hűtlenség a kapcsolatban hosszú időre megtörheti a bizalmat a két fél között. A bizalmat újra meg...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?