Erről csak kevesen mernek beszélni: rengeteg magyar családot vinne csődbe a sorkatonaság visszavezetése

Pénzcentrum2024. június 4. 08:44

Nincs napirenden az EU-n belül az egységes, kötelező sorkatonaság bevezetése. Magyarországon a kormány sem tervez ilyen rendszert bevezetni. Egy korábbi kutatás szerint ameddig itthon érvényben volt a sorkatonaság, addig rengeteg férfinak törte derékba a karrierjét.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője valóban támogatását fejezte ki a kötelező sorkatonaság bevezetésére vonatkozóan, de kizárólag Németország kontextusában, nem pedig az Európai Unió egészére kiterjedően - írja a 24.hu. Udo Zolleis, az EPP-frakció stratégiai divíziójának vezetője megerősítette, hogy Weber sosem állt ki egy uniós szintű kötelező katonai szolgálat mellett. Az EU-n belül a sorkatonaság kérdése továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik, ahogy azt Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is megjegyezte.

A lap felidézte, jelenleg kilenc uniós országban van érvényben valamilyen formában a sorkatonaság. A nemzetközi helyzet változása – különösen Oroszország Ukrajna elleni háborúja – több országban is felvetette a sorkatonaság visszaállításának gondolatát. Olaszországban Matteo Salvini támogatja ezt az ötletet, míg Németországban a CSU és CDU pártok már elfogadtak egy nyilatkozatot, amely támogatja a „kötelező egyéves sorkatonai szolgálattal” kapcsolatos elképzelést.

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök kijelentéseiből kiderült, hogy jelenleg nincs napirenden a kötelező sorkatonaság bevezetése. Az Országgyűlésben legutóbb márciusban került elő újra ez a téma Novák Előd kezdeményezésére. Javaslatát a miniszterelnök szavai alapján nem vette fontolóra a kormány.

A sorkatonaság gazdasági és társadalmi hatásait tekintve egy korábbi kutatás arra jutott, az komoly hatással volt az érintett férfiak karrierjére. Amagyarországi sorkatonai szolgálat utolsó két évében, azaz 2003-ban és 2004-ben a bevonulók 20 százalékkal kevesebbet kerestek a szolgálatuk megkezdése előtt, mint azok, akik hasonló helyzetben voltak, de nem vonultak be. Így a kormánynak egy ilyen lépés társadalmilag és gazdaságilag is megfontolandó lenne.

Címkék:
hrcentrum, kötelező, honvédség, sorkatonaság, orbán viktor, hadsereg, szolgálat,