Horrordolog derült ki ezekről a parfümökről: kétszer gondold meg, mit is fújsz valójában magadra

Pénzcentrum2024. május 28. 12:16

A BBC vizsgálata szerint a Lancôme és az Aerin Beauty beszállítói gyerekmunkával szedetik le a parfümökhöz használt jázmint. A gyakorlat aggodalmakat vet fel az illatszeripar gyakorlataival és az ellátási láncok ellenőrzésével kapcsolatban - írja a BBC.

A BBC által végzett vizsgálat rávilágított arra, hogy a luxusparfümök egyes összetevőit gyerekmunkával szedik. A Lancôme és az Aerin Beauty beszállítói által használt jázmint Egyiptomban kiskorúak szedték. Mindkét márka, valamint tulajdonosaik - a L'Oréal és az Estée Lauder - állítják, hogy elutasítják a gyerekmunkát és elkötelezettek az emberi jogok mellett.

Egyiptom jelentős jázmintermelő, a világ készletének mintegy felét adja. Az alacsony fizetések miatt sok család kénytelen bevonni gyerekeit a munkába. A BBC titkos felvételei és beszélgetései a helyi lakosokkal azt mutatják, hogy a gyerekmunka elterjedt a jázminszedésben. Heba például, egy helyi jázminszedő, négy gyereke segítségével dolgozik, akik közül a legfiatalabb csak ötéves.

Az ellátási láncok ellenőrzésére használt auditálási rendszerek hiányosságai miatt nehézségekbe ütközik a gyerekmunka felszámolása. Az ENSZ-nek nyilatkozó Tomoya Obokata szerint az iparág nem teljesíti ígéreteit az ellátási lánc átláthatóságáról és a gyerekmunka elleni küzdelemről.

A parfümiparban dolgozó "mesterek" határozzák meg az illatszerházak költségvetését, ami nyomást helyez a bérekre és hozzájárul a gyerekmunka fenntartásához. A Givaudan illatszerház vezetője szerint a problémát súlyosbítja, hogy a nagy parfümmárkák nem felügyelik kellően ellátási láncukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Sedex és az UEBT által végzett auditálások nem bizonyultak elegendőnek az emberi jogi problémák feltárására és kezelésére. Sarah Dadush jogásznő szerint törvényi szabályozásra és vállalati felelősségvállalásra van szükség ahhoz, hogy megoldódjon ez a probléma.

A Lancôme és az Aerin Beauty anyavállalatai válaszaikban elkötelezettségüket fejezték ki az emberi jogok iránt és intézkedéseket ígértek. Heba története és más helyiek beszámolói azonban rámutatnak arra, hogy sürgős cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy javuljon a helyzet Egyiptomban és más hasonló helyzetben lévő országokban is.

Címkék:
gyerekmunka, jogok, parfüm, használt,