Beindult a toborzás: rengeteg magyar melóst keresnek ezekben a régiókban

Pénzcentrum2024. május 28. 15:43

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon.

A toborzás intenzitása mérséklődött a gyártás, termelés területén, viszont mivel az idei évre hatással lesz több ipari beruházás is - különösen az ország keleti régióiban -, így a mostanihoz képest erősödő munkaerő felvétel várható. Az iparág jelentősebb szereplői gyakran az üzemeikhez közel eső oktatási intézményekből toboroznak gyakornokokat. Amellett, hogy ez vonzó lehetőség lehet a pályakezdők számára, a munkaadói oldal is jelentősen profitálhat egy jól működő gyakornoki programból. A környéken lakó kezdő szakemberek ugyanis így jó eséllyel az adott gyárban folytatják a karrierjüket, ezzel a cégek pedig akár hosszú távon is elkötelezett munkavállalókra tehetnek szert.

A kisebb méretű, vidéki gyárak toborzása ennél jellemzően nehezebb, mert távol esnek azoktól a pontoktól, ahol az elérhető szakemberekből nagyobb a merítés, viszont jó hír számukra is, hogy a munkavállalók egyre inkább mobilisak.

Az adataink alapján a szektorban dolgozók egyre kevésbé zárkóznak el a lakóhelyüktől eltérő lokációjú munkalehetőségektől, a munkavállalók nyitottabbak akár az ingázásra vagy relokációra – azaz könnyebben döntenek a munkahely közelébe való költözés mellett. A szektorban azokban a munkakörökben is kisebb arányban jellemző a home office és a távmunkavégzés, ahol annak a feltételei adottak lennének

 – fogalmazott Szigeti Nikoletta, a Profession Services üzletágvezetője.

Változó elvárások

Az álláskeresők bérrel és a munkavégzési formákkal kapcsolatos elvárásai is megváltoztak az utóbbi időben: sokkal tudatosabbak és határozottabbak ezek tekintetében.

Ehhez hozzájárult az inflációs nyomás, valamint a harmadik országbeli munkaerő megjelenése, ami a szektor és a szervezeti kultúrák szempontjából egy új kihívást jelent. Az automatizáció és a mesterséges intelligenciára épülő szoftverek elterjedése szintén jelentősen formálni fogja a jövőben az iparágat. Már ma is látunk erre eseteket: bizonyos betanított munkákat emberek helyett robotok végeznek, de emellett megjelentek új területek is, amelyek újfajta képességeket igényelnek, így például AI szaktanácsadókra egyre növekvő szükség van az álláspiacon

 - magyarázza a szakértő.

A legkeresettebb szakmák a gyártás és termelés területén az állásközvetítő 2023-ban mért adatai alapján sorrendben a minőségbiztosítási mérnök, a projektvezető és a gépészmérnök. Az önéletrajz adatbázisa alapján pedig

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a legtöbb szakember az összeszerelő operátor, a termelési operátor, valamint a gyártósori operátor munkaterületen érhető el.

Toborzási élmény és bértranszparencia

„A gyártás, termelés területén dolgozó mérnökök számára fontos az álláskeresésnél továbbá, hogy milyen presztízsű a vállalat, mint márka, milyen a hírneve, valamint, hogy milyen a munkakörnyezet. Emellett kiemelt jelentőségű, hogy munkaadójuk olyan szakmai elveket valljon, amelyeket a mérnökök is tanultak korábban és amelyek napi munkájukat megfelelően támogatják. Ezeken felül elengedhetetlen számukra, hogy a munkavégzéshez szükséges technológia a lehető legkorszerűbb legyen, és a munkahelyváltás során a jelöltek képzésének, fejlődésének támogatása is prioritást élvezzen – mondta Szigeti Nikoletta.

Munkáltatói oldalról pedig fontos, hogy a munkavállalói igények mellett a vezetők tisztában legyenek a szektorra jellemző munkaerőpiaci helyzettel és az egyes területeken jellemző bérekkel, juttatási csomagokkal. Enélkül a tudás nélkül könnyen elveszíthetik a cégek az egyébként ígéretes jelölteket. A béreket pedig javasolt transzparens módon kezelni és kommunikálni, ugyanis ezzel igazoltan több jelentkező várható egy-egy állásra

 – tette hozzá.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

Címkék:
munkaerő, cégek, munkavállalók, gyártás, toborzás, termelés, profession,