Kiszivárgott: hihetetlen összeget keres évente a Tesco vezére

Pénzcentrum2024. április 22. 19:01

Ken Murphy, a Tesco vezérigazgatója idén rekordösszegű, 10 millió fontos (~4,6 milliárd forintos) fizetésre számíthat, ami egy alapfizetésből és teljesítményalapú juttatásokból áll össze. Mindeközben a cég jelentős nyereségnövekedést ért el az élelmiszerárak emelkedése és a megélhetési válság idején - jelentette a Retail Gazette.

Ken Murphy, a Tesco vezérigazgatója az idei évben 10 millió font összegű fizetést kap, ami kiemelkedően magas juttatásnak számít a szupermarketek vezetői között. Ez az összeg részben az alapfizetéséből, 1,4 millió fontból, valamint egy 8,7 millió font értékű teljesítményalapú juttatásból tevődik össze. Ez utóbbi több mint kétszerese a múlt évben kapott 4,4 millió fontnak.

A vezérigazgató kompenzációja tartalmaz egy éves bónuszt is, amely akár 3,6 millió fontot is elérhet, továbbá egy részvényalapú bónuszt is kap, melynek értéke jelenleg körülbelül 5,1 millió font. Ezeket a juttatásokat júniusban tervezik kifizetni.

Ez a jelentős fizetésnövekedés egy olyan időszakban történik, amikor az élelmiszerárak jelentős emelkedése tapasztalható és sok család küzd a megélhetési költségek növekedésével. A Tesco bejelentette, hogy adózás előtti nyeresége az elmúlt 12 hónap során - február 29-ig - több mint kétszeresére, 2,29 milliárd fontra nőtt az előző évben elért 882 millió fontról.

Murphy védelmébe vette a vállalat nyereségességét és hangsúlyozta az árak versenyképességét. Ezzel szemben a Unite szakszervezet kritikát fogalmazott meg, mondván a cég jelentős profitot realizál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A vállalat arról is beszámolt, hogy 70 millió fontot fordítanak "köszönöm" kifizetésekre az áruházi dolgozóknak. Murphy szerint ez elismerése annak a kitűnő munkának, amit a vásárlókért végeznek. Egy átlagos teljes munkaidős dolgozó számára ez körülbelül 300 font (~137 ezer forint) extra juttatást jelent.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Címkék:
cég, fizetés, Tesco, bónusz, juttatás, font, élelmiszerárak, kap, tesco global áruházak zrt,