Mégis jön az évközi minimálbér-emelés? Összehívták a tárgyalást, izgulhatnak a dolgozók

Pénzcentrum2023. június 19. 08:59

Mégis összeül a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, többek között azért, hogy tárgyaljanak a minimálbérek évközi emeléséről - tudta meg a Pénzcentrum. Arról nincsenek információk, hogy a munkavállalói érdekképviseletek milyen kéréseket fogalmaznak meg, és a munkáltatók álláspontja sem ismert még. Korábban Varga Mihály azt mondta, a kormánynak nincs előirányzata évközi miniálbér-emelésre, de ha a munkáltatók és a dolgozók megállapodnak, akkor nem állnak az útjába.

Összehívták a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF), az egyeztetésen várhatóan a minimálbér esetleges évközi emelése is téma lesz - tudta meg a Pénzcentrum az ügyben érintett forrásoktól. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a dolgozói érdekképviseletek és a munkáltatói szervezetek milyen kérésekkel, ajánlatokkal ülnek le az asztalhoz.

Az évközi béremelés kérdése a magas infláció és a csökkenő reálbérek miatt már májusban is felmerült, akkor Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a kormánynak jelenleg nincs előirányzata a minimálbér emeléséről, azonban ha a munkáltatói és a munkavállalói oldalak megegyeznek erről, a kormány támogatja mind a minimálbér, mind a bérminimum emelését.

Korábban Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke pedig kifejtette, a bérmegállapodás szerint nemcsak az inflációs adatokat kell figyelni, hanem azt is, hogyan alakul a bruttó hazai termék. Ő automatizmusra számít, azaz arra, hogy sor kerül a minimálbér és a szakmunkás bérminimum megemelésére. Amennyiben ez mégsem lesz magától értetődő, akkor a felek leülnek tárgyalni - mondta bő három hete.

Viszont várhatóan nem lesz egyszerű dűlőre jutni a dolgozói érdekvédőknek a munkáltatókkal. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke június elején ugyanis kijelentette:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy még idén újra emelkedjen a minimálbérek összege, ilyen kitétel nincs a bérmegállapodásban a munkáltatóknak sem állna érdekében a lépés.

Címlapkép: Czeglédi Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
hrcentrum, kormány, minimálbér, minimálbér-emelés, béremelés, fizetésemelés, bérminimum, vkf, versenyszféra, szakszervezetek, munkaadók,