HelloVidék • 2020. július 24. 09:01
A szülő mindig a legjobbat szeretné adni gyermekének, így sokszor egy bizonyos jól fizető pálya felé terelgeti lurkóját. A Bács-Kiskun megye délnyugati csücskében élő Pencz Pál azonban nem hallgatott édesanyja segítő hangjára, és felépítette saját, önellátó gazdaságát. Nem is dönthetett volna jobban: a Dunafalván megalapított Kobolya Gazdaságban nem győznek elég tejből készült finomságot készíteni a piacra, olyan hamar elkapkodják a termékeiket. Az álmok valóra válásáig megtett útról a tejgazdaságot irányító mezőgazdasági mérnök beszélt a HelloVidéknek.
Pencz Pál gyerekkorában már részlegesen beleszokott a gazdálkodói életbe, lévén édesapja átmenetileg a mezőgazdaságban dolgozott, édesanyja pedig mindig is törekedett az önellátásra: a gyümölcsöket, zöldségeket otthonukban termelték meg, amiből télire finomságok kerültek a spájz polcaira, és még a húsért sem kellett a boltba szaladniuk. Végül azonban mégsem a családi gyökerek döntötték el a sorsát, hanem mint a mesében, legkisebb gyerekként "elment szerencsét próbálni", és közben sült ki, hogy hová húz a szíve.
- foglalta össze a gazdaság előtörténetét Pencz Pál.
A dunfalvai gazdaság vezetője a HelloVidék kérdésére elárulta, édesanyja soha nem próbálta meg lebeszélni arról, hogy végül mégis az önfenntartó, gazdálkodó életmódot folytassa, noha tudja, azért szerette volna, hogy informatikus legyen belőle, mert édesanyja saját bőrén tapasztalta meg a dolgos mindennapokat és az azokkal járó nehézségeket. Ha érdekel a teljes interjú, a HelloVidéken megtalálod!