Kifakadt a híres cukrászmester: ezért lép le az országból a jó munkaerő

HelloVidék2019. október 7. 08:15

Az olaszoknak a tiramisu, a luxemburgiaknak az almatorta, Magyarországnak a dobostorta, áll az Európapont felmérésben, amely az unió tagállamainak legcsábítóbb süteményeit szedte csokorba. Hazánkban évről évre egy nagyszabású versenyben mérik össze tudásukat a legnevesebb cukrászok, hogy az államalapítás ünnepére megalkossák az Ország Tortáját. Az idei Magyarország Cukormentes Tortájának, a Kicsi Gesztenyének megalkotójával, Gyuris Lászlóval beszélgetett a HelloVidék, aki elárulta, miért hagyják el tömegével az országot a szakemberek, és hogy lehetne javítani a helyzeten.

Hiába a díjnyertes torta, ha nincs aki megsüsse: Gyuris László az interjúban arról beszélt, hogy évről évre megfordulnak lelkes tanoncok, a jövő reménységei a szegedi cukrászdában, akikben továbbélhet a szakma szeretete. A mester szerint azonban a kezdeti lelkesedést követően nem szabad elbizakodónak lenni, mindenkinek meg kell adni egy évet, hogy kiderüljön, a fiatal elhivatottsága valós vagy csak az újdonság varázsa miatt tűnik igazi csiszolatlan gyémántnak az első néhány hónapban.

Ha valaki egy cukrászatban eltölt 3 évet, akkor már nem az a fontos, hogy van-e a kezébe egy diploma vagy szakmunkás bizonyítvány, hanem hogy milyen tudás van mögötte, mert azt soha nem lehet elvenni tőle és ahhoz mindig vissza tud nyúlni. Az iskolákban a képzéssel messze nincs annyi probléma, mert az alapokat mindenki megkapja, de ha valaki órák alatt a telefonját nyomkodja, azt se tudja majd, hogy a tanár mit kérdezett

- sorolta Gyuris László, majd arról beszélt, milyen bérigényekkel szoktak hozzájuk jelentkezni.

Más ez a kinyílt világ, mert ma, amikor valaki jelentkezik egy meghirdetett állásra, rögtön azzal kezdi, hogy a Balatonon mennyit keresett, itt nem kap annyit, így ő inkább kimegy Ausztriába.

Más kétkezi szakmákhoz hasonlóan a cukrászok ugyanolyan, ha nem nehezebb helyzetben vannak, lévén, hogy a vendéglátó egységek a hét minden napján, olykor még ünnepnapokon is nyitva tartanak. A probléma azonban nem is igazán ebben gyökerezik, hiszen a szakmában dolgozók vállalták ezt az életformát, Gyuris László szerint viszont ez az elhivatottság nem tükröződik a bérekben, amit a vásárlók teherbíró képessége miatt nem lehet a kívánt mértékig emelni.

A teljes interjút ITT elolvashatod!

Címkék:
hrcentrum, kivándorlás, cukrászda, szakemberhiány, létszámhiány, munkaerőhiány, cukrász, hellovidék,