Pénzcentrum • 2019. február 10. 13:00
Manapság már a rugalmasságot keresik a dolgozók a munkahelyeken, és az is kiderült, hogy egy átlag munkavállaló kevesebb mint egy órát vesz igénybe ebédidően - egy átlgos ebédszünet 31 percig tart. Az emberek jellemzően inkább maguk akarják beosztani a szabadidejüket, nem veszik ki kötelezően ebédkor a szünetet.
Tízből hét dolgozó kevesebb mint egy órát fordít az ebédre, átlagosan pedig 31 pecig szállnak ki a mókuskerékből. Egy a Daily Mail által ismertetett felmérésből az is kiderült: a munkavállalók inkább később kezdenek, vagy korábban végeznek a munkahelyen, minthogy egy órával megszakítsák a melót a nap közepén. A rövidebb pihenőt sokan azzal magyarázzák, hogy nagy a nyomás a munkahelyen, ezért inkább a feladatokra koncentrálna.
A 2000 megkérdezett dolgozó válaszaiból kiderült az is, hogy a legtöbben az íróasztaluknál esznek, ha le vannak valamivel maradva. 35 százalék azt mondta, inkább legyen rugalmas a nap közbeni szünet, ők inkább korán végeznének, vagy későn kezdenének a melóban ebédidő helyett. 18 százalék egyenesen kötelességének érzi, hogy ebédidőben is dolgozzon.
Sokan nem csak evéssel töltik a szabadidőt, 28 százalék például internetezik, 20 százalék a közösségi médiában szörföl. 36 százalék azt mondta, inkább egyedül szeret ebédelni, és csak 27 százalék jelentette ki, hogy szeret a kollégákkal enni.
Így esznek a melóban a magyarok
A munkahelyi étkezésről készített felmérést korábban a Profession.hu, amiből kiderült, hogy
- A válaszadók 51 százaléka kétszer vagy többször eszik a munkahelyén,
- 43 százalékuk csak egyszer,
- 7 százalék azonban egyszer sem
24 százalék munkavégzés közben fogyasztja el reggelijét, 37 százalékuk még otthon sort kerít erre. A húszas éveikben járó munkavállalókra jellemzőbb, hogy kétszer vagy többször étkeznek a munkahelyen, míg az 50-59 évesek körében a legmagasabb (az átlag kétszerese) azok aránya, akik nem szoktak munkahelyen, illetve munkaidőben étkezni.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Az ebédszünet megtartása hatalmas javulás a három évvel ezelőtti helyzethez képest, mert akkor azt állapították meg, hogy az emberek 40 százaléka munka közben kap be néhány falatot. A korábbiakhoz képest némileg emelkedett (6-ról 10 százalékra nőtt), de még mindig igen alacsonyazok aránya, akik vendéglátóhelyen ebédelnek vagy ételfutártól rendelnek (9%) - ezek a szokások továbbra is a magasabb végzettségűekre és a fővárosban élőkre jellemzőek inkább.
A rendszeres kávéfogyasztók száma 73 százalékról 81-re ugrott, ugyanakkor a 4 vagy több csészével megivók aránya 14 százalékról 11 százalékra esett vissza. A dolgozók 46 százaléka napi 2-3 csészével tartja éberen magát - derül ki a Profession.hu adataiból.
A fenti adatokat érdekesen egészíti ki, hogy a válaszadók 63 százaléka saját bevallása szerint az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektet az egészséges táplálkozásra, legalább ugyanennyien tanulmányozzák át az élelmiszerek címkéit, 69 százalék pedig nemcsak figyel az elfogyasztott mennyiségre, hanem többet is hajlandó fizetni az egészségesebb táplálékért.