Mi dolgozunk a legtöbbet az unióban

Világgazdaság2011. augusztus 30. 08:31

Magyarország lehet az a tagállam az EU-ban, ahol a legtöbbet dolgoznak majd a munkavállalók, ha elfogadják az új munka törvénykönyve túlóraszám emelésre vonatkozó passzusát - írja Világgazdaság, a Policy Solutions elemzésére hivatkozva.

A magyarok 1848 órával már jelenleg is a harmadik legtöbbet dolgozó munkavállalók Európában az átlagmunkaórákat tekintve; az évente munkával töltött órák száma csak Romániában és Lengyelországban magasabb, mint Magyarországon.

A munkával töltött idő tekintetében Magyarország nem azért van Európa élvonalában, mert kiemelkedően magas volna a törvényben szabályozott heti maximális óraszám: a heti 40, évi 2080 munkaóra az európai trendeknek megfelelő. Ugyanakkor, ha a jelenlegi évi maximum 200 túlórát az új munka törvénykönyve 300-ra emeli, a megengedett túlórák számát tekintve is az első háromba kerülünk.

Az eddigi 200 órás túlóralimittel az uniós rangsor 5-8. helyét foglaltuk el. Azon tagállamok, amelyek meghatároznak túlóralimitet, jellemzően az évi 150-200 órás kereteken belül szabályozzák az extra munka idejét. Így jár el régiós versenytársaink közül Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia is.

 

Címkék: