Adóelkerülés miatt vándorolnak a vállalkozások

Pénzcentrum2009. november 6. 12:32

Az iparűzési adón is spórolnak a magyar cégek, a költségmegtakarítás nyertesei azok a települések, amelyek jó infrastruktúrával és 0%-os iparűzési adókulccsal csábítják a vállalkozásokat - írja a Magyar Nemzet.

Sok magyar cég költözött az elmúlt időszakban kisebb hazai településekre az iparűzési adó alóli mentesülés érdekében. A cégvándorlás leginkább a jó megközelíthetőséggel, és megfelelő infrastruktúrával rendelkező településekre irányul. A cégek egyik elsődleges célpontja az 1700 fős, Pest megye déli részén található Újlengyel, ahol nagy hagyománya van az adóminimalizás céljából a községben csak székhellyel rendelkező vállalkozásoknak.

Az uniós csatlakozás előtti időszak rendkívül kedvező magyarországi adószabályozása ugyanis több nemzetközi vállalkozást is a településre vonzott. Ezért is telepedett le Újlengyelben például egy tengeri olajfúrással fogalakozó cég és egy amerikai médiabirodalom leányvállalata is.

Mára a hazai piac is felfedezte magának a könnyű adókikerüléssel kecsegtető lehetőséget, és szép számmal érkeznek a településre vállalkozások. Mint Cserna Ferenc polgármester a lapnak elmondta főleg fuvarozással foglalkozó cégek költöznek a település szélére, akiknek kapóra jön a néhány kilométerre futó M5-ös autópálya, valamint Budapest közelsége.

Bár egy forint iparűzési adó sem folyik be a településen, mégis jó húzásnak tűnik az adómentesség biztosítása. A polgármester nyilatkozata szerint, a 180 millió forintos éves költségvetéssel rendelkező településnek csak a fuvarozó cégek évi 33 millió forintot fizetnek gépjárműadó formájában. Emellett jótékonyan hat a település gazdálkodására az is, hogy a vállalatok munkahelyeket is teremtenek a községben, és a lakosság a használaton kívüli ingatlanjait bérbe tudja adni a beérkező cégeknek.

Címkék: