Cigizz, és mentsd meg a gazdaságot - különben megbüntetnek

Pénzcentrum2009. május 5. 14:02

Egy kínai tartományban arra akarják buzdítani a közalkalmazottakat, hogy többet dohányozzanak. A régiói vezetői szerint ugyanis ha egy év alatt 250 ezer doboz cigarettával több fogy, az átlendítheti őket a gazdasági nehézségeken.

A Kína középső részén fekvő Huabei tartomány közalkalmazottainak utasításba adnák, hogy dohányozzanak többet. Sőt, az is elképzelhető, hogy aki nem tesz így, az büntetést kap.

A tartományi vezetők számítása szerint ha évi 250 ezer dobozzal több cigaretta fogyna, az jelentősen lendítene a régió nem túl rózsás gazdasági helyzetén. Egyrészt a boltok forgalma növekedne, másrészt pedig a dohánytermékek után beszedett jövedéki adó a tartomány központi költségvetését növelné.

Az orvosoknak is jó példát kell mutatniuk: látványosan, a betegek előtt dohányozva kellene őket is a cigaretta fogyasztására buzdítaniuk. Felmérések szerint a kínai orvosok fele rendszeresen dohányzik, az ország összlakosságának pedig több mint fele rendszeres nikotinfogyasztó. A világ legnépesebb országában évente egymilliónál is többen halnak meg a dohányzás okozta megbetegedésekben.

Egyes vélemények szerint a lépés mögött a helyi dohánygyárak lobbija áll, a gyártók valószínűsíthetően így szeretnék növelni a termékek eladását.

Címkék: