Megadóztathatják a családi pótlékot

Pénzcentrum2009. január 29. 08:45

A szociális támogatások átalakítására irányuló kormányzati elképzelések között a családi pótlék bruttósítása és megadóztatása is felmerült a szocialisták tegnapi frakcióülésén (Forrás: Index).

Az elképzelések egyelőre több síkon mozognak, nincs még konkrét döntés a bevezetéséről, a miniszterelnöki tájékoztatóban az esetleges lépés dátuma sem hangzott el. A miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a kormány komplex intézkedéseket tervez az adó-, a járulék- és szociális rendszer, illetve a foglalkoztatás területén.

A miniszterelnök megismételte a nyilvánosság előtt tett kijelentését, hogy nincs lehetőség radikális adócsökkentésre, csak az adórendszeren belüli átcsoportosításra. Pontos mértékek nem hangzottak el, de az irányokat kijelölte a kormányfő. A járulékcsökkentés és a személyi jövedelemadó sávhatárának módosítása fejében emelnék a jövedéki adót és differenciáltan az általános forgalmi adót is, illetve megnyirbálnák az adókedvezményeket. 

Gyurcsány a tervezett átalakításokat azzal indokolta, amivel a nyilvánosság előtt is: a cél az, hogy Magyarország ne vesztesként kerüljön ki a világgazdasági folyamatokból. A frakciótagok a vitában több témát is felvetettek, például a mezőgazdaság, vagy a lakáshitelt törlesztők helyzetét, de beszéltek a biomasszáról is.

Címkék: