Hátbatámadás! Újra sztrájktörő zsoldosok érkeznek Ferihegyre!

Pénzcentrum2009. január 8. 13:45

A szakszervezetek öt módosító pontjából csupán egyről hajlandó egyáltalán tárgyalni a Hochtief-Budapest Airport vezetése. Eközben egy téves címre küldött levélből kiderült, hogy újabb illegális görög sztrájktörők érkeznek Ferihegyre. Miközben a vezérigazgató bizalomerősítő lépéseket ígért, a menedzsment valójában csak a dolgozók kifárasztásán és megtörésén ügyködik.

Tíz elvesztegetett nap után a Hochtief-Budapest Airport vezetősége eleget tett törvényes kötelezettségének, és január 7-én tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel. A megbeszélésen a menedzsment tartalmi engedményekre nem volt hajlandó, ugyanakkor a felek kölcsönös bizalomerősítő lépésekre tettek ígéretet.

Az optimizmust azonban hamar eloszlatta az a véletlenül téves címre küldött levél, ami a szakszervezetek birtokába került tegnap, a koraesti órákban. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a vezetőség újabb görög sztrájktörők repülőtéri belépési engedélyét szervezi. Jost Lammers vezérigazgató a bizalom erősítéséről beszél, és békülékeny üzenetekkel igyekszik félrevezetni a közvéleményt, de valójában elhúzódó konfliktusra készül. Különösen azért aggályos ez a lépés, mert a "görög zsoldosok" hazaküldése a szakszervezetek egyik legfontosabb feltétele a megállapodáshoz.

Az illegális sztrájktörők szállása eddig legalább 22 millió forintjába került a vállalatnak. Ezen felül ellátásuk, és a szakszervezetek értesülése szerint 1500 eurós illetményük is a cég kasszáját terhelik. Ha a vezetőség valóban a megegyezést, és nem a dolgozói érdekképviseletek megtörését tűzte volna ki célul, akkor ebből az összegből akár több sztrájkkövetelést is teljesíteni lehetett volna.

A január 8-i, soron következő tárgyaláson a menedzsment ugyanakkor a szakszervezetek öt módosító javaslatából csak egyetlen egyet volt hajlandó egyáltalán napirendre venni. Ezt - hogy törvényi kötelezettségeink eleget téve kész tárgyalni a kollektív szerződésről - igyekszik a cégvezetés jelentős gesztusnak beállítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakszervezetek álláspontja szerint a menedzsment nem is törekszik megegyezésre. Miután a sztrájk felfüggesztése után tíz napig hiába akartak tárgyalóasztalhoz ülni az érdekképviseletek, most is csak az ismert ultimátumokat lehet hallani a vezetéstől. Eközben pedig a jogos sztrájk illegális leverésére készülnek, újabb jogsértésekkel.

A LESZ és az RDSZSZ emlékezteti a vezetőséget: éppen ez a rövidlátó politika vezetett a decemberi sztrájkhoz, ez váltotta ki a példátlan nemzetközi tiltakozást. Kétszínű nyilatkozataival és meddő erőfitogtatásával a Hochtief-Budapest Airport ismét maga alatt vágja a fát.

Címkék: