Varga Mihály: a magyar bankszektor ellenálló, jelentős tőke- és likviditási tartalékkal rendelkezik

Pénzcentrum2024. október 11. 14:15

A magyar bankrendszer stabil és válságálló, a hitelezés és a digitalizáció növelésével a következő évekbe tovább fokozhatja teljesítményét – jelentette ki Varga Mihály a Gránit Bank üzleti reggelijén, Budapesten. A pénzügyminiszter kiemelte: a gazdasági semlegesség politikájának köszönhetően a magyar gazdaság növekedése 3-6% közötti pályán mozoghat a következő években.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: a világgazdaságban Európa versenyképessége leszakadóban van, az Egyesült Államok gazdasága ötször, Kínáé tízszer gyorsabban növekszik az Európai Unióhoz képest, ezért a magyar EU-s elnökség legfontosabb célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság a szomszédban zajló háború ellenére is stabil lábakon áll. A makrogazdasági mutatóink javulnak, hazánk tőkevonzóereje erős, az adókörnyezet az egyik legvonzóbb az Európai Unióban.  Magyarország a gazdaságpolitikában a blokkosodás helyett a gazdasági semlegesség mellett kötelezte el magát. Ennek köszönhetően a kilátásaink is kedvezőek, a nemzetközi előrejelzések szerint a magyar GDP-növekedés jövőre a legnagyobbak között lesz az EU-n belül. Varga Mihály rámutatott: a világban zajló gazdasági és politikai történések ellenére a kormány tartja a kitűzött 4,5 %-os hiánycélt, jövőre 3,7%-ra, 2026-ra pedig 3% alá javítja a hiány mértékét. 

Az idei évben az adósságrátát 73% közelébe fogjuk csökkenteni, 2026-ra pedig ismét 70% alá mérsékeljük. A tárcavezető az elmúlt időszak eredményeiről szólva ismertette: a kormány gazdasági intézkedéseinek köszönhetően a magas foglalkoztatottságot mindvégig sikerült megőrizni és a növekvő reálbérek mellett az inflációt is letörtük. Magyarország külkereskedelmi mérlege pozitív, a kiskereskedelmi forgalom pedig újra növekszik.

Varga Mihály rámutatott: a magyar bankszektor ellenálló, jelentős tőke- és likviditási tartalékkal rendelkezik, a nem teljesítő hitelek aránya pedig ma már szintén tartósan alacsony. Mint mondta: minden feltétel adott ahhoz, hogy Magyarországon stabil, ellenálló bankrendszer működjön, azonban előrelépésre van szükség az uniós összevetésben magasnak számító banki működési költségek, a digitalizáció és a banki szolgáltatások tekintetében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: Bodnár Boglárka, MTI/MTVA

Címkék:
hitel, magyarország, gazdaság, varga, magyar, minisztérium, varga mihály, bankszektor, pénzügyminisztérium,