Fontos változás jön a diákhitelek kiváltásával kapcsolatban: ez rengeteg magyar fiatalt érint

Pénzcentrum2024. október 11. 17:36

A kormány kiemelt célja a külföldön élő diplomás fiatalok hazatérésének támogatása. Ezért egyolyan jogszabálytervezet társadalmi egyeztetése kezdődik meg a mai nap folyamán, amelylehetőséget biztosíthat az EGT államokban, valamint az Egyesült Királyságban felsőoktatásiképzésben résztvevők számára, hogy a tanulmányaik alatt felvett hiteleiket itthon kiváltsák,kedvezményes magyar diákhitellé alakítsák - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány új tervezete értelmében a fiatalok önkéntes módon, saját döntésük alapján 2025. január 1-jétől élhetnek azzel a lehetőséggel, hogy Magyarországra hazatérve kiváltsák a külföldön felvett diákhiteleiket.

A Diákhitel Központ ugyanakkor köteles minden – ezt igénylő – külföldön diplomát szerző és azt követően Magyarországon munkát vállaló fiatal számára külföldi hiteltartozását maximum 10 millió forint erejéig előtörleszteni, amely által az előtörlesztett hitel kedvezményes magyar diákhitellé alakul át.

A tervezet értelmében a külföldi képzés díjára felhasznált hitelt a kamattámogatott, vagyis az ügyfelek számára kamatmentes Diákhitel 2-vel, a szabad felhasználású hitelt a jelenleg 7,99%-os kamatú Diákhitel 1 termékkel lehet kiváltani.

Kiváltás esetén a diákhitelhez kapcsolódó kedvezményeket is igénybe vehetik a hazatérni vágyó fiatalok, így a gyermekvállaláshoz kapcsolódó tartozás elengedést, illetve törlesztés szüneteltetést és a munkáltatók által nyújtható és a Diákhitel 2 törlesztésére fordítható adó- és járulékmentes támogatást is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tervezet célja a külföldön diplomát szerző és diákhitellel rendelkező magyar állampolgárok magyarországi munkavállalásának ösztönzése, hogy a fiatalok a külföldön megszerzett tudást és tapasztalatot itthon, hazájuk javára hasznosítsák és Magyarországon alapítsanak családot.

Címkék:
egyetem, diákhitel, továbbtanulás, diákhitel 1, diákhitel 2,