Újra jöhet a lakáshitel-kánaán Magyarországon? Komoly THM-csökkenést hozhat Nagy Márton bejelentése

Pénzcentrum2024. szeptember 19. 16:26

A bankok "önkéntesen" szorítsák 5 százalék alá a lakáshitelek THM-eit - ezt kérte Nagy Márton a Bankszövetségtől. Megnéztük, ez mekkora kamatcsökkentést jelentene a jelenlegi piaci helyzetben.

Nagy Márton csütörtökön egy egyeztetésen arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét "önkéntes alapon" szorítsák 5 százalék alá - derült ki, miután a miniszter a Bankszövetséggel egyeztetett csütörtökön.

A Pénzcentrum kalkulátorában megnéztük, jelenleg milyen ajánlatok vannak a hitelpiacon, mennyi megtakarítást jelenthet a nemzetgazdasági miniszter kérése. A kalkulációt 20 éves futamidő és 400 ezer forintos jövedelem mellett 20 millió forint hitelösszegre végeztük el.

A legjobb ajánlatot most a CIB Bank adta, ahol a THM 6.68%, és a havi törlesztőrészlet 148 865 Ft. A második legjobb ajánlat az Erste Banké, amely az összeget 151 954 Ft-os törlesztőre adja meg erre a futamidőre, 7% THM mellett. Ugyanekkora a THM a Raiffeisen Banknál, ahol a törlesztőrészlet havonta 152 549 Ft.

Tehét, ha a bankok teljesítik Nagy Márton kérését, akkor 1,68-2 százalék közötti kamatcsökkentés jöhet a lakáshitelek esetében.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
hitel, lakáshitel, thm, bankok, nemzetgazdasági minisztérium, hitelek, miniszter, hitelkalkulátor, nagy márton, lakáshitel kalkulátor,