Gigafelvásárlásra készülhet az UniCredit: ezt a bankot vennék meg, de miért jó ez nekik?

Pénzcentrum2024. szeptember 11. 13:45

Az UniCredit 9%-os részesedést szerzett a Commerzbankban, ami felvetette egy esetleges felvásárlás lehetőségét. Az olasz bank szerdai közleménye szerint engedélyt fog kérni további részesedések vásárlására is - közölte a Reuters.

A részesedés közel felét a német kormány által felajánlott részvényekből vásárolták meg, a többit pedig a piacon szerezték be. A német kormány közlése szerint az UniCredit "jelentős mértékben túllicitálta az összes többi ajánlatot" a könyvépítés során, részvényenként 13,20 eurót fizetve.

A hír hatására a Commerzbank részvényei 17%-ot emelkedtek a kereskedésben. Az UniCredit ezzel a lépéssel a német bank egyik legnagyobb részvényesévé vált, ami felerősítette a korábbi spekulációkat egy esetleges felvásárlásról.

Az olasz bank közleménye szerint "mindkét bankban értékteremtő lehetőségeket fog megvizsgálni az összes érdekelt fél számára". Emellett jelezték, hogy szükség esetén engedélyt kérnek a 9,9% feletti részesedés megszerzésére is.

A tranzakció része annak a folyamatnak, amely során a német állam csökkenti 16 évvel ezelőtt, a pénzügyi válság idején szerzett részesedését a Commerzbankban. A keddi eladással az állami tulajdon 12%-ra csökkent. Az európai bankvezetők és szabályozók már régóta szorgalmazzák a bankpiac konszolidációját, de eddig számos akadály állt a határokon átnyúló fúziók útjában.

Címkék:
bankszámla, kormány, bank, bankolás, unicredit, németország, felvásárlás, olasz, német, commerzbank, részesedés,