Itt élnek tömegével a hitelcsapdába került magyar fiatalok: sosem dolgoztak, máris milliókkal tartoznak

Pénzcentrum2024. szeptember 10. 05:44

Több mint 20 év telt el azóta, hogy 2001-ben létrehozták a felsőoktatásban részt vevő diákokat támogató Diákhitel Központ Zrt-t. Az azóta eltelt közel negyed évszázadban több mint félmillió szerződés köttetett a Diákhitel Központ és a diákok között, összesen mintegy 500 milliárd forint értékben. De vajon mi a helyzet most? Az alábbiakban a Diákhitel Központtól kikért adatok alapján többek között bemutatjuk, hány szerződés van jelenleg érvényben, ezek mekkora összeget jelentenek, illetve azt is, hogy az ország mely részei vannak a leginkább eladósodva.  

A Diákhitel Központ Zrt. tájékoztatása szerint 185 471 a jelenleg is hatályos Diákhitel-szerződések száma, melyek közel felét, 92 257-et (49,7%) a Diákhitel1-szerződések teszik ki. A szerződések másik felén nagyjából egyenlő arányban osztozik a Diákhitel2 és a pandémia idején átmenetileg bevezetett Diákhitel Plusz – előbbi esetében 44 924 (24,2%), utóbbi esetében pedig 48 290 (26%) a még hatályos szerződések száma.

A hatályos szerződések összértéke 233,1 milliárd forint, amely összeg 71 százalékát, 165,5 milliárd forintot tesz ki a Diákhitel1-szerződések összege. A második legnagyobb tételt a Diákhitel2 konstrukció szerződéses összege jelenti – ez jelenleg 54,9 milliárd forint, ami az összes kihelyezett összeg 23,5 százalékát jelenti. A legkisebb szeletet a Diákhitel Plusz-szerződések teszik ki – ezek összértéke 12,8 milliárd forint, amely a teljes összegnek csupán az 5,5 százaléka.

Loading...

Látható tehát, hogy a különböző konstrukciók részarányai teljesen másképp oszlanak meg a szerződések száma és azok összege tekintetében, ami értelemszerűen azzal magyarázható, hogy jelentősen eltér a különböző konstrukciók keretében felvehető összegek nagysága – míg a Diákhitel1 esetében tanulmányi félévenként maximum 750 ezer forint, addig a Diákhitel2-nél a képzés önköltségi díjának megfelelő összeg vehető fel, a már nem értékesített Diákhitel Plusznál pedig 500 ezer forint volt a maximális hitelösszeg. A fentiek alapján egyébként kiszámítható, hogy

  • a Diákhitel1 esetében 1 793 631 forint,
  • a Diákhitel2 esetében 1 221 908 forint,
  • míg a Diákhitel Plusz esetében 264 113 forint az átlagos hitelösszeg.

Történelmi kitekintés

A fenti számok a még hatályban lévő szerződésekre, illetve azok összegére vonatkoznak, ám a 2001 óta eltelt időszakban természetesen már számos szerződés lejárt, a tartozások visszafizetésre kerültek. Ennek ellenére érdekességként megemlítjük, hogy a Diákhitel Központ adatai szerint az alapításuk óta eltelt időszakban összesen 516 161 szerződés köttetett a Központ és a diákok között, míg az ezen időszak alatt folyósított összeg 500,5 milliárd forint volt.

Még a pandémia előtt született, a Diákhitel Központ akkori adatait összefoglaló cikkünkben azt írtuk, hogy 2019 szeptemberéig mintegy 400 ezer hallgató részére folyósítottak diákhitelt több mint 400 milliárd forint értékben, így azt mondhatjuk, hogy az elmúlt 5 évben mind a hallgatók száma, mind a folyósított összeg nagysága közel 30 százalékkal emelkedett.

Ezek a legeladósodottabb régiók

A települések közül változatlanul Budapesten él a legtöbb ügyfél – számuk a legfrissebb adatok szerint 33 956. A többi top település még csak meg sem közelítik ezt a számot – a második helyen álló Debrecenben 4 025, a harmadik helyen álló Pécsen 3 406, míg a negyedik helyen álló Szegeden 3 278 a Diákhitel Központ ügyfeleinek száma. A többi településen már a 3 ezret sem éri el a hallgatók száma – a Szegedet követő Miskolcon már csak 2 938 ügyfél van, Nyíregyházán 2 511, míg Kecskeméten már csak 2 015. A listán lévő többi településen pedig már a 2 ezret sem éri el az ügyfélszám.

Loading...

A vármegyéket vizsgálva is megállapíthatunk némi vízfejűséget, ugyanis míg az ügyfelek szempontjából legnépesebb Pest vármegyében 23 296, addig a második legnépesebb Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében mindössze 9 081 az ügyfelek száma. A listát két kelet-magyarországi vármegye folytatja – Szabolcs-Szatmár-Beregben 7 957, Hajdú-Biharban 7 655 ügyfél van, majd Bács-Kiskun következik 6 798, illetve Baranya 6 437 ügyféllel. A legkevesebb ügyfél Vas (2 658) és Nógrád (2 467) vármegyében van.

Loading...

Szépen olvad a pluszos diákhitelesek száma

Mint már utaltunk rá, a Diákhitel Pluszt a pandémia idején vezették be azzal a céllal, hogy enyhítsék a diákok járvány okozta anyagi nehézségeit. Az eredeti elképzelés szerint a terméket csak 2020 végéig igényelhették volna a hallgatók, ám az igénylés határidejét később többször is kitolták, így azt végül egészen 2022. szeptember 30-ig igényelhették az arra jogosultak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Diákhitel Központ két héttel a termék kifutása előtt, 2022. szeptember közepén kiadott közleménye szerint kifejezetten népszerű konstrukcióról volt szó, melyet több mint 58 ezren igényeltek a megelőző időszakban.

Rendkívül kicsi a nem teljesítő hitelek aránya

Kérdésünkre a Diákhitel Központ azt is elárulta, hogy a diákhiteles ügyfelek többségének nem okoz gondot a tartozása törlesztése –

a legutóbb behajtásra átadott szerződések aránya a törlesztési szakban levőkhöz képest 0,3 százalék.

Magát a behajtási tevékenységet egyébként nem a Központ végzi, ugyanis a behajtandó szerződéseket követelés engedményezés tranzakció keretében átadja az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt-nek. Ennél pontosabb adatokat azonban a Diákhitel Központ nem bocsátott rendelkezésünkre.

Címkék:
diákhitel, felsőoktatás, szerződés, központ, diákhitel 1, diákhitel 2, diákhitel központ, szerződéskötés, összeg, ügyfelek, diákhitel igénylés határidő, vármegye,