Kőkemény bírságot osztott ki az MNB: a hitelezést is megtiltotta ennek a pénzintézetnek

Pénzcentrum2024. szeptember 6. 11:31

Az MNB 24 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Capital Hitelház Zrt-re és időszakosan megtiltotta a társaságnak új kezességvállalási ügyletek megkötését a fedezetértékelés, az ügyfélminősítés, a monitoring tevékenység, az adatszolgáltatás, illetve az értékvesztés és céltartalékképzés kapcsán feltárt hiányosságok miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított célvizsgálat keretében tekintette át, hogy a Capital Hitelház Zrt. hitelezési és kezességvállalási tevékenységével kapcsolatos kockázatvállalása során betartja-e az üzletileg megbízható (prudens) működésre vonatkozó törvényi előírásokat, illetve egyéb jogszabályokat. A vizsgálat a 2020. január 1-jétől az eljárás lezárásáig tartó időszakot ölelte fel.

Az MNB a fedezetértékelés területén hiányosságokat tárt fel a társaságnál a jogszabályok, a belső szabályozás és a gyakorlat összhangjának hiánya miatt. Ezen hiányosságokat többek között a megfelelő képesítéssel rendelkező értékbecslő alkalmazása, a fedezetértékelési eljárás gyakorlata, a készfizető kezesek minősítése, az ingatlanfedezetek értékelésének felülvizsgálata, illetve a statisztikai alapú módszertan szerinti értékmeghatározás kapcsán állapította meg a pénzügyi felügyelet.

A Capital Hitelház Zrt-nek felül kell vizsgálnia az ügyfélminősítéshez használt scoring táblát és az ügyfélminősítési gyakorlatát, biztosítania kell az ügyfelek fizetőképességének folyamatos nyomon követését, illetve jogszabályi előírásoknak megfelelően kell meghatároznia a nem teljesítőként kezelendő kitettségeket. A társaságnak továbbá lépéseket kell tennie a belső ellenőrzésre vonatkozó szabályozás pontosítása, illetve a belső ellenőrzés és a felügyelő bizottság együttműködésének erősítése terén is.

A monitoring kapcsán a pénzügyi vállalkozásnak kiemelt figyelmet kell fordítania az ügyfélcsoportba tartozó ügyfélkapcsolatok vizsgálatára, továbbá a kockázatkezelésre, a monitoringra és a kezességvállalásra vonatkozó szabályozás kiegészítésére. A társaságnak módosítania kell a számlatükröt, a számlarendet és a főkönyvi kivonatokat is, illetve felül kell vizsgálnia a vizsgált időszakban beküldött valamennyi felügyeleti adatszolgáltatást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az értékvesztés- és céltartalékképzés kapcsán a jogszabályoknak megfelelően módosítania kell az ezekre vonatkozó belső szabályzatokat, majd a jogszabályoknak megfelelően és a módosított szabályzatok alapján elszámolnia és megképeznie a szükséges mértékű értékvesztést és céltartalékot.

A feltárt hiányosságok miatt az MNB idén október 15-i, november 30-i, illetve december 31-i határidővel kötelezte a társaságot a problémák kijavítására és a jogszabályi előírásoknak megfelelő működésre. Az értékvesztés elszámolására és céltartalék megképzésére vonatkozóan előírt kötelezettségek teljesítésének MNB részére történő teljeskörű igazolásáig megtiltotta a társaság számára új kezességvállalási ügyletek megkötését. Mindezek mellett 24 millió forint felügyeleti bírság kiszabására került sor.

Címkék:
mnb, jegybank, szabályozás, felügyelet, központi bank, magyar nemzeti bank, mnb bírság,