Újabb hazai nagybank jelentett be kamatemelést: nagyon megdrágulnak a lakáshitelek

Pénzcentrum2024. augusztus 15. 15:01

Augusztus 16-tól megemeli lakáshiteleinek kamatát az MBH Bank – hívta fel a Pénzcentrum figyelmét a Bankmonitor.  

Augusztus 16-tól a CSOK Plusz hitelek mellett a piaci kamatozású lakáshiteleinek kamatát is megemeli az MBH Bank. A változás a hitelintézet Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelének kamatait fogja érinteni.

Az emelés következtében a bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelének kamata az alábbiak szerint változik:

  • 3 millió és 29 999 999 forint közötti kölcsönösszeg esetén a kamat 6,69-ről 6,89 százalékra,
  • 30 millió és 55 millió forint közötti kölcsönösszeg esetén pedig a kamat 6,29-ről 6,69 százalékra emelkedik.

Mindez 20-40 bázispontos kamatemelést jelent.

És hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Például egy 30 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású kölcsön esetén a kamat 6,29 százalék, míg a havitörlesztőrészlet 219 978 forint volt. A kamat holnaptól tehát 6,69 százalékra emelkedik, ezzel együtt a törlesztőrészlet pedig 227 040 forintra. A változás nyomán egy új igénylésre havi 7 ezer forinttal, összességében a futamidő végéig közel 1,7 millió forinttal kell többet fizetniük az adósoknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Bankmonitor arra is felhívta a figyelmet, hogy az emelést megelőzően számos ügyfélszegmensben eddig az MBH Bank ajánlata volt a legkedvezőbb, így ez a módosítás sokakat érinthet fájdalmasan.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Címkék:
hitel, kamatemelés, fogyasztóbarát, kamatemelkedés, bankmonitor, MBH Bank, mbh,