Fontos döntésre szánta el magát az MNB: ez sok magyarnak hatalmas segítség lehet

Pénzcentrum2024. július 23. 15:01

A Magyar Nemzeti Bank 25 bázisponttal, 6,75%-ra mérsékelte irányadó kamatát. A lépés megegyezik a várakozásokkal, a piaci szakértők csaknem egységesen lazításra számítottak, Virág Barnabás, a jegybank alelnöke múlt heti nyilatkozata után.

6,75%-ra csökkentette az alapkamatot a jegybank, ami nem meglepetés annak fényében, hogy Virág Barnabás a múlt héten jelezte, hogy az elmúlt egy hónapban bejövő információk fényében, akár a júliusi kamatcsökkentés is terítéken lehet - írja a Portfolio.

Miután az előző kamatdöntő ülésen az MNB 7%-ra csökkentette az alapkamatot, egy darabig úgy tűnt, hogy szüneteltetheti a kamatcsökkentési ciklust. Az elmúlt egy hónapban azonban több olyan esemény is történt, ami kiszélesíthette a jegybank mozgásterét:

  1. Nemzetközi fronton egyre inkább tetten érhető, hogy az amerikai gazdaság lassul, az infláció pedig szépen csökken le. Emiatt csökkentek a hosszú kötvényhozamok, gyengült a dollár és a várakozások szerint a Fed akár már szeptemberben elkezdheti a kamatcsökkentést, ami akár az EKB-nek, akár a feltörekvő országoknak nagyobb mozgásteret biztosíthat a monetáris lazításhoz.
  2. Az előző kamatdöntő ülés óta a kormány költségvetési kiigazító csomagjának köszönhetően a költségvetési stabilitás javult, ami az országkockázati prémium csökkenésén és a forint erősödésén keresztül növeli az MNB mozgásterét is.
  3. Az elmúlt hónapban beérkező reálgazdasági adatok alapján a növekedés beindulása lassabban halad.
  4. Ugyan a júniusi infláció az előző havi 4%-ról 3,7%-ra csökkent, azonban a maginfláció 4,1%-ra emelkedett. Itt leginkább a szolgáltatószektor inflációja okoz problémát és a jegybank többször is kiemelte, hogy ez az a tényező, ami leginkább óvatosságra ösztönzi.

A fentiek hatására a jegybank álláspontja már a múlt héten valamelyest enyhült a korábbiakhoz képest, amikor Virág Barnabás arról beszélt, hogy a júliusi kamatvágás nyitott kérdés és az év hátralévő részében 2-3, 25 bázispontos kamatcsökkentés is elképzelhető. A fentiek alapján nem meglepő, hogy az elemzők 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítottak. De a jegybank számára az elsődleges továbbra is az, hogy alapvetően hónapról, hónapra a bejövő adatok fényében fog dönteni.

Összességében tehát elmondható, hogy az elmúlt egy hónapban bekövetkezett kedvező változások hatására több érv szólt a kamatok csökkentése mellett, mint a tartás mellett. Emiatt és a múlt heti jegybanki nyilatkozat fényében nem meglepő a mai 25 bázispontos kamatcsökkentés. Az elemzők az év hátralévő részében még két, 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

Create your own user feedback survey

Címkék:
mnb, alapkamat, jegybank, jegybanki alapkamat, magyar nemzeti bank, kamatcsökkenés, virág barnabás,