Rengeteg magyar kockáztatja most ezzel a házát, lakását: úgy adósodnak el, mintha nem lenne holnap

Világgazdaság2024. július 11. 08:43

Emelik a téteket a jelzáloghitelesek, egyre jobban megterhelik az ingatlanokat - írja a VG azok alapján az MNB adatok alapján, amelyek szerint jelentősen nőtt a lakossági jelzáloghitelek hitel/fedezeti aránya az elmúlt hónapokban. Ez azt jelenti, hogy az újonnan szerződést kötő adósok által felvett kölcsönök összege egyre nagyobb súlyt képvisel a fedezetül felajánlott ingatlanok értékéhez képest.

A jegybank statisztikái szerint, miközben 2023 szeptemberében még a jelzáloghitel-szerződések 23,3 százalékát kötötték 70 százalék feletti LTV mutatóval – amely a hitel összegének az ingatlan értékéhez viszonyított arányát mutatja meg –, idén márciusra 27,6 százalék fölé nőtt ez az arány - írja a lap. A hitelszerződések összegét figyelembe véve a 70 százalék feletti LTV mutatójú kölcsönök súlya pedig már 36 százalék járt márciusban, miközben fél évvel korábban még éppen 30 százalék alatt járt.

A jelenség több tényezővel is magyarázható lehet: az egyik, hogy a CSOK Plusz januári megjelenésével újabb, nagy összegű (akár 50 millió forintos), kedvezményes hitelkonstrukció tűnt fel a piacon. Ez bátrabbá teheti a gyermekvállalásra készülőket. A másik, hogy az ingatlanárak elmúlt években látható, gyors ütemű növekedése miatt ugyanannyi önerővel már jóval nagyobb hitel szükséges egy adott lakóingatlan megvásárlásához.

A hitel/fedezet arány növekedéséhez egyelőre kisebb mértékben hozzájárulhat az is, hogy egy közelmúltbeli könnyítés szerint a fiatal, első saját lakásuk megvásárlására készülő párok az általánosan érvényes, legalább 20 százalékos önerő helyett akár tíz százalékos saját erő bemutatása mellett is kaphatnak lakáshitelt - írták.

Címkék:
hitel, mnb, lakás, ingatlan, jegybank, bank, hiteltartozás, szerződés, hitelállomány, ház, hitelfelvétel, fedezet,