Nagyon rossz hírt kaptak a hitelfelvevést tervezők: mi lesz azokkal, akik még nem vették fel?

Pénzcentrum2024. július 1. 16:33

Július 1-ével véget ért az önkéntes kamatplafon időszaka. Ezzel párhuzamosan az OTP Bank a kevésbé hitelképes ügyfelei számára a korábbi plafonérték fölé emelte lakáshitelének kamatát. A Bankmonitor szakértői szerint ez hamarosan kisebb lavinát indíthat el, vagyis az igénylők a jelenleginél magasabb költséggel juthatnak majd lakáshitelhez.

Július 1-ével az OTP 6,99%-ról 7,99%-ra emelte standard lakáshitelének kamatát, ami alól kizárólag az 1×1 lakáshitel kivétel a maga 7,74%-os kamatával. A változást elsősorban a piaci kamatszintek emelkedése indokolta (egyszerűen megfogalmazva: a liszt drágulása miatt emelkedett a kenyér ára). Öröm az ürömben, hogy a legjobb hitelminősítéssel rendelkező ügyfelek számára az OTP lakáshitel kamatai nem változnak július 1-től.

Azon ügyfelek, akiknek már folyamatban volt a hiteligénylésük, nem fog változást jelenteni az OTP aktuális kamatemelése. Az OTP kamatemelésre láthatóan újragondolásra késztetett több bankot is, hiszen a hónap első munkanapján jellemzően már reggel közzéteszik a friss kamatajánlatukat. Ezzel szemben ma reggel két nagybank is még késlekedésben volt.

A bankok eddig az alább összefoglalt módosításokat tették (vagy nem tették):

  • OTP: a fent ismertetett kamatváltozás (6,99->7,99%)
  • az MBH még nem közölte az aktuális kamatokat (ilyenkor automatikusan érvényben marad a korábban bejelentett kamatszint)
  • Az Erste változatlanul hagyta a kamatokat
  • a K&H változatlanul hagyta a kamatokat
  • az UniCredit: még nem közölte az aktuális kamatokat
  • A CIB változatlanul hagyta a klasszikus lakáshitel kamatait. (A szabadfelhasználású jelzáloghitel felújítási kedvezményes módozatánál emelt kamatot.)
  • a Raiffeisen pedig szintén változatlanul hagyta a kamatokat.

Mit tehet, aki lakáshitel felvétel előtt áll?

Pánikra persze semmi ok. A bankok egy része (azok közül is, melyek ma változatlan kamatszintet jelentettek be) vélhetően hamarosan, 2-3 héten belül követni fogják az OTP Bank lépését egy mérsékelt 0,2-0,3%-os kamatemeléssel. A folyamatban lévő hiteligényléseket azonban ezen módosítások már nem fogják befolyásolni. Aki még nem indította el az igénylését, az előminősítésen keresztül a jelenlegi szinten rögzíthetik a kamatot az egyes bankoknál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelentős változásra a Bankmonitor nem számít. A kamatplafon vége elsősorban az árazási sáv (legrosszabb és legjobb ügyfelek számára érvényesülő kamatok különbsége) szélességét fogja megnövelni. Ennek azért pozitív hatása is van, hiszen a magasabb kockázatú ügyfelek üzleti szempontból magasabb kamatszint mellett finanszírozhatók. Mint az alábbi grafikon is mutatja, az önkéntes kamatplafon elsősorban a kamatkínálat felső sávját húzta lejjebb és ezzel beszűkítette a bankok mozgásterét a hiteligényléseknél. A sáv júliustól egyértelműen szélesedni fog újra.

A banki kamatajánlatok sávjának kiszélesedése egyet jelent azzal, hogy a lakáshitel igénylőknek még alaposabban át kell tanulmányozniuk az egyes bankok kínálatát. Minden 10 millió Ft lakáshitelre a legjobb és a legrosszabb banki ajánlat közötti különbség a teljes visszafizetés vonatkozásában 2 millió forint már ma is, és ez a differencia csak növekedni fog.

Címkék:
hitel, lakáshitel, otp, önkéntes, legjobb, bankok, otp bank, július, ügyfelek, kamatplafon,