hvg.hu • 2019. március 20. 09:01
Alig van magyar hagyma a piacon, még a magyar termelők is külföldi magot vetnek. A termőterület 10 év alatt a felére csökkent - írja a hvg.hu.
Pár napja szaladt körbe az interneten, hogy egy makói vállalkozó "gulyáshagyma" csomagolásban német importhagymát forgalmazott, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Kiderült, hogy alig termelnek már vöröshagymát Magyarországon, már Makón is csak egy maroknyian maradtak, akik a klasszikus, eredetvédett makói vöröshagymát növesztik.
Azok az "iparszerűen" hagymázók, akik jó pénzt akarnak a termésért, inkább holland, spanyol vetőmagot használnak, mert annak nagyobb a hozama. A termőterület tíz év alatt a felére csökkent, az öt évvel ezelőttihez képest is vagy ezer hektárral zsugorodtak a hagymaföldek. A jó magyar hagymát pedig jobb, ha elfelejtjük, mert jószerivel csak mutatóba maradt belőle.