Hamarosan a Facebookon vehetünk fel hitelt a bankunktól?

Pénzcentrum2014. május 20. 14:36

Több felmérés igazolja, hogy a lakásárak már túlvannak a mélyponton, és ezzel együtt a lakáshitelek felvétele is nőhet. A Portfolio Hitelezés 2014 konferenciáján megtudtuk azt is, hogy milyen intézkedések könnyíthetik meg a lakásvásárlást a közeljövőben.

Szép Péter, a Deloitte partnere szerint a lakosságban megfigyelhető a hitelfelvétellel szembeni ellenérzés és akkor indulhat be a hitelezés, ha ezt a gátat sikerül feloldani. Tokodi Gábor az FHB Bank vezérigazgató-helyettese előadásában elmondta, hogy a végtörlesztés időszaka óta lassan növekszik a hitelfelvételek száma. Ez a hitelkamatok csökkenésének köszönhető, a piacon átlagosan már 7 százalék körül alakulnak a kamatlábak.

A jogszabályi környezet stabilitása is elősegítheti a lakáshitelezést. Három intézkedés segítheti a családok lakásvásárlását, akár újépítésű, akár használt lakásról van szó:

  • A "Félszocpol" újra bevezetése,
  • az otthonteremtési kamattámogatás meghosszabbítása és a minimál kamat csökkentése,
  • illetve a családi házak esetén külön támogatási rendszer bevezetése.

A panelbeszélgetés résztvevői szerint az ingatlanárak és a lakáshitelezés rövidtávon el fog térni egymástól, tehát hiába indultak növekedésnek az ingatlanárak, a hitelezések csak lemaradva követik az ingatlanárak növekedését. Érdekesség, hogy a használt lakások és az erre felvett hitelek viszont kiugró mértékben növekedtek az elmúlt időszakban, illetve várható ezek tovább növekedése is, elsősorban a lakásfelújítások megszaporodása miatt.

Ezeken a területeken már nőnek a lakásárak
Vannak olyan területek Magyarországon, ahol a lakásárak már növekedésnek indultak, ilyenek az autópályán elérhető nagyvárosok, Budapest belvárosa, illetve a 4-es metró közvetlen környékén található ingatlanok. Egyébként ezeken a területeken kisebb volt az ingatlanok értékvesztése a 2008 óta tartó időszakban, vagyis értékállóbbak az itt található lakások.


Mit tesznek a bankok azért, hogy könnyebben jussak lakáshoz?

A konferencia résztvevői szavazatainak alapján az általános gazdasági pesszimizmus és a közbeszéd hitelellenessége miatt nem vesznek fel hitelt a magyarok. Lényeges azonban, hogy a válság előtti helyzethez képest sokkal több pénzt fordítanak a háztartások megtakarításokba. Ezért a hitelintézetek jelentős összegeket költenek az innovációra, elsősorban az internet és az online felületek adta lehetőségeket kihasználva nyújtanak új lehetőségeket az ügyfeleknek.

Mi alapján fogunk bankot választani?

A különböző bankok hitelkamatai egyre közelebb vannak egymáshoz, így ez alapján egyre nehezebb kiválasztani a nekünk megfelelő hitelintézetet. A legfontosabb szempont az ügyfeleknek a kiszámíthatóság, például a fix kamatozás lehetősége, illetve lényeges az is, hogy melyik bank mekkora kezdeti költségeket számít fel.

Kattints! Itt vannak a számok: ennyiért neked is megérheti bankot váltani

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Említésre került továbbá az új technológiák alkalmazása, kiemelkedő az online elérhetőség és a Facebook szerepe a banki vezetők szerint ebből a szempontból, ugyanis minden második ügyfél aktív használója a legnagyobb közösségi oldalnak. Egyébként ezek a csatornák elsősorban a fogyasztási hitelek esetén használhatóak ki, hiszen az új Polgári törvénykönyvnek köszönhetően akár online is intézhetjük az ilyen típusú hitelünk felvételét.


Milyen hitelformát érdemes választani?

A legtöbben a lakáscélú hitelek felvételének növekedését várják, ez köszönhető az alacsony és hosszútávra fixálható kamtoknak. Azonban a kamattámogatási rendszer és a szocpol átalakítása, illetve a "Félszocpol" bevezetése megkönnyítené a lakáshitel felvételét, és a lakásvásárlást, így ezeknek a bevezetése fontos lenne a fiatalok lakáshoz jutásában, illetve a lakásvásárlások elősegítésének szempontjából.

A jegybank szerint több nagybank is elhagyhatja az országot
Kevesebb nagybank lesz a piacon - mondta Nagy Márton az MNB ügyvezető igazgatója. A piacra bízott konszolidáció rossz struktúra kialakításához vezet - hívta fel a figyelmet. Szerinte az új külföldi szereplők a szinergiát mérethatékonyságból és bankadóból nem tudják kihasználni. A fejlett országokban jelentősen csökkent 2000 óta a bankok számára, a GDP-hez viszonyított mérete viszont nagyobb, mint 2007-ben. Magyarország nem USA: nem bír el nagy számú bankot. Hogy hazai vagy külföldi tulajdonú legyen a bankszektorunk, azzal kapcsolatban Nagy Márton úgy vélte: a lényeg, hogy megfelelő diverzifikáltságú legyen.

Címkék:
hitel, lakáshitel,