Pénzcentrum • 2009. július 23. 09:02
Egyre szaporodnak a döntően családi vállalkozásként működtetett kis gyümölcsfeldolgozók. A kizárólag kézi munkával feldolgozott gyümölcsleveket már nemcsak piacokon, az utak mentén, hanem szaküzletekben is árulják, a vevők csak a legjobb minőségű szörpöket hajlandók megfizetni.
A Dunántúl több nagy kertészeti és mezőgazdasági szaküzletében a Napi Gazdaságnak arról számoltak be, hogy az elmúlt időszakban megtöbbszöröződött a kereslet a különböző palackozó berendezések iránt, de kosárszám viszik az üvegeket és a különböző méretű műanyag flakonokat is.
A házi gyümölcsfeldolgozás egyre nagyobb szerephez jut az Alföldön is, különösen a sok éve értékesítési gondokkal küszködő nyírségi almatermelőknél. Az okok között jelentős szerepet játszik a növekvő munkanélküliség és a megtermelt gyümölcs rendkívül alacsony felvásárlási ára is.