A bankok igyekeznek fenntartani fizetőképességünket

Pénzcentrum2009. március 6. 08:45

A pénzintézetek mind jobban aggódnak ügyfeleik fizetőképessége miatt, és sorra dolgozzák ki az új megoldásokat a probléma orvoslására.

A forint árfolyama napról-napra dönti a negatív rekordokat, a devizaalapú hitelesek terhei egyre nagyobbak, az elbocsátások miatt pedig olyan ügyfelek is bajba kerülhetnek, akik egyébként még tudnák fizetni a megugró havi törlesztőrészleteket.

A bankok keresik az új megoldásokat: tegnap az Erste jelentette be egy új hitelfedezeti biztosítási termék bevezetését. A lakossági jelzáloghitelek mellé - már meglévő kölcsön esetében is - igényelhető biztosítás a törlesztést megnehezítő vagy lehetetlenné tévő esetekre nyújt fedezetet.

Az általános, lakáshitelekkel kötött életbiztosításokkal szemben ez a termék nem csak elhalálozás, hanem rokkanttá vagy munkanélkülivé válás esetén is fizet. A bank azonban ezen kívül szükség esetén változtat a hitel futamidején, valamint egyéb könnyítéseket is bevezet, például a kedvezőtlen árfolyammozgások okozta hiteltörlesztési nehézségek megkönnyítése érdekében.

Korábban a Raiffeisen jelentette be, hogy telefonon felkeresi azon ügyfeleit, akiknek törlesztőrészlete a forint gyengülése miatt 10 százalékot vagy ötezer forintot meghaladó mértékben nőtt. Az érintetteknek a futamidő meghosszabbítását, illetve átmeneti tőketörlesztési moratóriumot (amikor csak a hitel kamatát kell fizetni) kínálnak fel, külön díj nélkül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A hoszszabbítás személyi kölcsönöknél legfeljebb három, míg jelzáloghiteleknél tíz év lehet. Tőkemoratóriumra csak az utóbbi kölcsönöknél van lehetőség, maximum négy kamatperióduson át alkalmanként fél évre.

Címkék: