Megoldások a válságra: beindul a pénznyomda!

Pénzcentrum2009. január 8. 09:30

Amikor az agresszív kamatcsökkentések sem mozdítják már meg a gazdaság fogaskerekeit, valami sokkal agresszívabb lépésre van szükség a kilábaláshoz. Gordon Brown készen áll, hogy fontmilliárdokat nyomtasson és injektáljon a brit gazdaságba, hátha ezzel sikerül elkerülni az egészpályás recessziót.

A Bank of Englandtől ma mindenki kamatcsökkentést vár, ami azt jelentené, hogy a jegybank 300 éves fennállásának legalacsonyabb alapkamatát hirdetheti ki délután. Ennek ellenére egyre-másra érkeznek a negatív rekordok a gazdaság minden tájáról. A brit miniszterelnöknek azonban ebből láthatóan elege van. Hogy elkerülje a teljes recessziót, hajlandó a legkockázatosabb lépést is megtenni: pénzt nyomtatni, hátha annak segítségével sikerül felpörgetni a folyamatokat.

A monetáris lépés persze nem újdonság, hiszen Japán is hasonló lépésre szánta el magát a kilencvenes években, amikor nullára csökkent a jegybanki alapkamat és Ben Bernanke, az amerikai Federal Reserve elnöke is megígérte, hogy helikopterről szórja szét, ha erre lesz szükség a gazdaság felpörgetéséhez. Bár a frissen megjelenő pénzmennyiség akár lökést is adhat a gazdaság eddigi motorjának számító hitelpiacnak, óriási a veszélye, hogy elszabadul az infláció. Mindenesetre az ellenzék vezetője, George Osborne szerint "már a tény is, hogy a Bank of England extra pénz nyomtatásán gondolkodik, azt mutatja, hogy Gordon Brown a csőd szélére terelte az országot."

Címkék: