Pais-Horváth Szilvia • 2025. január 17. 15:30
Évtizedekig a pécsi éjszakai élet megkerülhetetlen pontja volt a Király utca közepén álló Oázis büfé. Sikerének kulcsa pedig az a több mint 30 éve kifejlesztett, titkos recept volt, amelyet az eredeti üzemeltetők sosem adtak át az új tulajdonosoknak - ezzel meg is ásták a legendás gíroszos hely sírját.
A Király utca közepén lévő büfé évtizedekig fiatalok Mekkája volt, elképzelhetetlen volt, hogy a bulizók ne itt zárják az estét egy gírosszal - írta a Pécs Aktuál.A hely 2020-ig kategóriájában a város legjobbjának számított, azonban a tulajdonosváltás után a minőség rohamosan romlott, és a korábbi hírnevét sosem sikerült visszanyernie. Az utolsó bérlő jelentős tartozásokat halmozott fel a Pécsi Vagyonhasznosító és a NAV felé, ami végül a büfé bezárásához vezetett.
Egy korszak vége
Az Oázis sikerének egyik kulcsa az a több mint 30 éve kifejlesztett, titkos recept volt, amelyet az eredeti üzemeltetők sosem adtak át az új tulajdonosoknak. Ez a döntés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hely elveszítse a varázsát. A receptet hárman – egy szír, egy jemeni és egy palesztin férfi – dolgozta ki még a kilencvenes évek közepén. Ekkor nyílt meg az Alibaba és a 40 szendvics nevű büfé az Apollo mozival szemben, amely később Oázis néven költözött a Király utcába. A büfé sikerének titka az volt, hogy a leleményes gíroszosok a hústornyot maguk rakták össze és fűszerezték, amíg a többi büfés ma is előre gyártva, fagyasztott állapotban vásárolja.
Az alapítók közül ketten ma is üzemeltetnek büféket Pécsen, azonban már nem használják az eredeti receptet. Elmondásuk szerint a pécsiek ízlésvilága megváltozott, az eredeti fűszerezést már ezért sem használják, alkalmazkodtak inkább a magyar ízléshez.