Zöldségből sütemény alap? Így lehetnek egészségesebbek a karácsonyi finomságok

HelloVidék/MTI2024. december 17. 15:01

A karácsonyi időszakban megnövekedett édességfogyasztás – mint a bejgli és a szaloncukor – súlyosbíthatja a fogszuvasodás kockázatát, amely a WHO szerint világszerte népbetegség. De nem csak emiatt érdemes odafigyelni a karácsonyi nassolásra. A növényi alapú táplálkozás hazánkban is egyre népszerűbb, sokan egészségügyi okokból, mások fenntarthatósági szempontokból kezdenek nyitni az új étrend felé. Meglepő lehet, de sokan a sütemények, torták alapanyagaként is szívesen választanak olyan zöldségeket, mint a répa, cékla, burgonya, articsóka, gomba, cukkini, csicseriborsó. Karácsony közeledtével éppen ezért kíváncsiak voltunk, hogyan tehetjük egészségesebbé az ünnepi finomságokat.

Becslések szerint 20-30 százalékkal nő az édességfogyasztás a karácsonyi időszakban, így fontos odafigyelnünk, hogy az édesség ne vezessen egészségügyi problémákhoz

- mondta dr. Faricsné Hári Vera a zaol.hu portálnak.

A 19. században kezdték a cukorkészítményeket tömegesen gyártani, és ahogy fejlődött az élelmiszeripar, a technológiák, úgy egyre szélesebb körben váltak elérhetővé ezek a termékek. Napjainkban a kínálat már végtelen lehetőségeket tár elénk. A legfontosabb, és amit számtalanszor hangsúlyoztam, hogy a túlzott cukorbevitel hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a fogszuvasodás kockázatának növekedéséhez. Erre a gyerekeknél különösen oda kell figyelni, hiszen minél korábban ismertetjük meg őket a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjaival, annál kisebb lesz az esélye a később kialakuló krónikus betegségeknek, és annál tovább őrizhetjük meg a fogaik épségét is

- tette hozzá.

Sokan az egészségtudatosság jegyében „cukormentes” termékeket választanak, melyek fennálló cukorbetegség esetén valóban a megfelelő választás, a hagyományos cukrozott termékekkel szemben

- folytatta a szakember.

Azonban jó tisztában lenni azzal, hogy ezek a termékek sokszor olyan édesítőszert tartalmaznak, melyek a vércukor-szintet megemelik, csak lassabban, mint az asztali cukor. Ráadásul a „cukormentes” termékeknek a zsírtartalma általában magasabb, hiszen a hiányzó összetevőt valamivel pótolni szükséges, valamint a megfelelő állományt is ki kell alakítani. Emiatt lehet, hogy egy termék hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de energiatartalma sokszor még magasabb, mint egy hagyományos terméknek. Sőt a legtöbb édesítőszer, melyet ezekhez a „cukormentes” termékhez raknak, emésztőszerv-rendszeri panaszt okozhatnak, például puffadást, hasfájást és hasmenést is. Ilyen például a fruktóz, szorbit, xilit, eritrit

- hívta fel a figyelmet.

Inkább gyümölcsöt válasszunk

Az őseink ismerték a titkot, régebben édességnek a friss gyümölcsökkel örvendeztették meg a gyerekeket

- mondta a szakember.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Különösen a piros alma, később a narancs, mandarin, banán, esetleg a pirított mogyoró, dió és a szárított gyümölcsök kerültek a gyerekek elé. A friss, érett, édes gyümölcsök tápláló édességek lehetnek, amelyek természetes cukrokat tartalmaznak, emellett vitaminokkal és rostokkal is ellátnak minket. A diófélék és magvak nemcsak finomak, de tápanyagokban gazdagok is, amelyek energiát adnak, s segítenek a jóllakottság érzésének megőrzésében. Ha ennek ellenére a csokoládéról nem tudunk lemondani, akkor inkább a magas kakaótartalmú étcsokoládét válasszunk, amely legalább 70 százalék kakaót tartalmaz. Ezek egyfajta antioxidánsként működnek, és a mértékletes fogyasztása kellemes édességet nyújt anélkül, hogy túlságosan megemelné a vércukorszintünket

- tette hozzá.

Zöldségből süteményalap?

A zöldségek és a sütemények párosítása furcsa ötletnek tűnhet. A kettő azonban kiegészítheti egymást, amit a répatorta és a cukkinis kenyér is bizonyít. Ennek a trendnek köszönhető az is, hogy a gyártók felültek erre a hullámra és igyekeznek meg is lovagolni azt. Hiszen egyre több zöldség alapú édesség készül, hogy a boltban vásárolt sütemények egészségesebbnek tűnjenek a fogyasztók szemében.

Számos lehetőség kínálkozik a zöldségek beépítésére a pékségek számára is. A cukkinit például gyakran használják liszt nélküli süteményekben, és íze gyakorlatilag észrevehetetlen. A sütőtök és az édesburgonya édes őszi ízt adhat, miközben csökkenti a hozzáadott cukrot.

Sok nagy élelmiszergyártó már felkarolta a zöldségeket hozzáadott értékű összetevőként. Vannak, akik pépesített karfiolt és zöldségféléket használnak fel, mások gyümölccsel és zöldséggel – beleértve a kelkáposztát, a sárgarépát, a brokkolit, a karfiolt, a céklát, a vajtököt és még sok mást – adnak az alapanyagokba, szószokba, krémekbe. Nem csoda, hiszen ez a trend tényleg felfelé ível, ráadásul ezek a termékek többféle demográfiai csoport számára lehetnek vonzóak: ide tartoznak az egészségesebben étkezni próbálók minden korosztályból, csakúgy, mint azok a szülők, akik több zöldséget próbálnak beépíteni gyermekeik étrendjébe.

Pedig attól, hogy zöldség kerül bele, még nem lesz teljesen egészséges a süteményünk. A torták eleve édesek, sok cukrot tartalmaznak. Ha zöldségeket adunk az alapjukhoz készítés során, azok egészségesebbek lesznek, mint hagyományos társaik, és ez viszont már egy kis lépés lehet az egészségesebb életmód felé.

Amiket mindenképp érdemes fogyasztani:

  • Cukkini: A cukkini Közép-Amerikából származik, de mára már az egész világon elterjedt. Rokona az uborkának, a dinnyeféléknek és a töknek. A cukkinit gyakorlatilag bárhogyan, bármilyen formában lehet fogyasztani. Készíthetünk belőle főzeléket, levest, salátát, sült-zöldséges egytálat, tölteléket, ránthatjuk, de legegészségesebb és legfinomabb felhasználási módja a grillezés, ami a nyári kerti partik legnagyobb slágere lehet. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúra során is bátran fogyasztható. Ám ez csak egy érv mellette, mutatjuk a többit is. A cukkiniben az a jó, hogy bármely, még a legszigorúbb diétákba is bátran beilleszthető. Energiatartalma alacsony, víztartalma az uborkához hasonlóan magas, viszont kevés zsiradékot és szénhidrátot tartalmaz. Akármit is készítesz belőle, a töknél táplálóbb, de mégsem hizlaló finomság lesz a jutalmad. Kismamáknak, idősebbeknek gondot okozhat a testük különböző pontjain felgyülemlett víz. A vizesedésre oda kell figyelni, hiszen komoly problémákat okozhat és jelezhet. Érdemes ilyenkor a vízhajtó készítmények mellett vízhajtó élelmiszereket is fogyasztani. A cukkini tökéletesen megfelel erre a célra, ezért fogyaszd valamilyen formában minden nap, ha te is hasonló problémákkal küzdesz. A cukkini természetes hashajtó, ezért ha szorulással küzdesz, egyél sokat belőle, hogy megszűnjön a kellemetlenség. Akkor sem kell kerülnöd, ha az emésztéseddel semmi probléma, nem fog hasmenést okozni. Élelmirost- és víztartalma támogatja az emésztést, csökkenti a székrekedést és a puffadást. A cukkini magas ásványi-anyag tartalmú növény, amiben található még C-vitamin és B9-vitamin is. Néhány fogást nyersen is készíthetünk belőle, de gyakoribb, hogy sülve vagy főve tálaljuk. A hőkezelés során természetesen veszít vitamin és ásványi anyag tartalmából, összességében mégis elmondható a cukkiniről, hogy egy nagyon egészséges zöldségféléről beszélünk. A cukkiniben található fitonutriensek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak. Nulla zsírtartalma és magas tápanyagtartalma tökéletes alapanyaggá teszi. Rengeteg élelmi rost van benne, amely növeli a telítettség érzését, ezáltal csökkenti a szénhidrátbevitel iránti igényünket, a farkaséhséget. A cukkini héja sok C-vitamint és polifenolt tartalmaz. Ezek támogatják a mellékvese és a pajzsmirigy egészséges működését. Sőt, még az inzulinszintet is szabályozzák.
  • Sárgarépa: Már évszázadok óta fogyasztják az emberek, az egész világon ismert alapanyag. Rendkívül gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, kalóriatartalma meglehetősen alacsony, 170 grammban mindössze 62 van. Ez elsősorban szénhidrátból, fehérjéből és zsírból származik. A zöldborsót a többi zöldséggel és hüvelyessel szemben az teszi egyedivé, hogy magas a fehérjetartalma. Például 170 gramm főtt sárgarépa mindössze 1 gramm fehérjét tartalmaz, ugyanakkor 170 gramm zöldborsóban ennek négyszerese található. Mindemellett A-, K-, C-vitamin, valamint folát, tiamin, mangán, foszfor és vas is található benne. Ez még mindig nem minden, hiszen polifenol antioxidánsokban és rostokban is gazdag. Sőt, számos jótékony hatással is bír az embere szervezetre, többek között: hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma. Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén. A borsónak alacsony zsírtartalma és kalóriatartalma, így aki diétázik, fogyókúrázik az is bátran fogyaszthatja. Emellett a magas rosttartalom segít a teltségérzet előidézésében, ami megakadályozza, hogy többet együnk a kelleténél.
  • Csicseriborsó: Tartalmaz nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint folsavat. Karotinban is gazdag, valamint E-vitamin is található benne. Ásványi anyagtartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Emészthetősége kiváló, 76-78%-os. Gyógyászati szempontból is érdekes növény, emésztési zavarok, hurut kezelésére használható. A koleszterinszint szabályozására is alkalmazzák. Rendszeres fogyasztásával csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is. A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiváló székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is előnyös. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak is melegen ajánlott.

Címkék:
zöldség, gyümölcs, hellovidék, cukkini, csicseriborsó, süteményalapanyag,