Ne maradjanak le a tányérról: így nem okoz kellemetlen puffadást az ünnepi lencse, bab, csicseriborsó

HelloVidék2024. december 9. 15:02

Nagyon sok helyen olvashatunk arról, hogy a hüvelyesek milyen egészségesek és fontosak a táplálkozásunkban, viszont néhány embernél a hüvelyesek puffadást okozhatnak. Ezen alapanyagok puffadást okozó hatása néhány trükkel csökkenthető – anélkül, hogy le kellene mondanunk róluk. Hogyan? Ennek jártunk utána.

A legtöbben tudják, hogy a hüvelyesek nagyon fontosak a kiegyensúlyozott étrendhez. Sokak számára viszont ismerős kellemetlen élmény: a bab, lencse, borsó stb. könnyen felfúvódást okozhat. Az ÖkoTest cikke szerint a következő tippekkel csökkenthetjük a hüvelyesek puffadást okozó hatását. Lássuk!

Ezért egészségesek a hüvelyesek

A hüvelyesek egészséges alternatívát jelentenek az étlapon, és nem csak azok számára, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek. Feltöltenek és energiát adnak. Ez elsősorban a rostoknak és a bennük lévő növényi fehérje mennyiségének köszönhető. Ásványi anyagokkal és B-vitaminnal is ellátnak bennünket.

A következő hüvelyesek fogyasztjuk a legtöbben:

  • Mindenféle bab, például vesebab, zöld- és fehérbab és szójabab
  • Borsó
  • Csicseriborsó
  • Lencsék

Vannak hüvelyesek, például a lencse, amelyeket szárítva vagy előfőzve lehet vásárolni, de a csicseriborsót és a vesebabot gyakran üvegben vagy konzerves változatban vásárolják, mert így gyorsabban elkészíthetők.

Hüvelyesek okozta puffadás

Akár az előfőzött konzerv vesebabban, akár üveges fehérbabban: poliszacharidok minden fajtában megtalálhatók. És pontosan ezek okozzák a puffadást.

Tipp: A puffadás elkerülése érdekében a hüvelyeseket főzés előtt meg kell mosni. Ennek legegyszerűbb módja, ha a lencsét, a babot vagy a borsót szitába tesszük és alaposan átöblítjük. Ez csökkenti a puffadást okozó hatást, mert a babból származó poliszacharidok felhalmozódnak a konzervfolyadékban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha saját magunk áztatjuk és főzzük a hüvelyeseket, célszerű megmosni őket főzés előtt. Ez egy másik módja annak, hogy elkerüljük a lencse, bab stb. okozta puffadást. Ehhez a hüvelyeseket áztatás után szitába helyezzük, és újra alaposan átöblítjük.

Tartsd be a megadott főzési időt

Még ha a bab stb. sokáig fő, és megpuhul, könnyebben emészthető. A puffadás hatása a főzési idővel csökken. A vizet időnként cserélhetjük főzés közben. De az is segíthet, ha püré formában fogyasztjuk el őket.

Használj fűszereket a puffadás leküzdésére

Bizonyos gyógynövények és fűszerek ellensúlyozzák a hüvelyesek puffadást okozó hatásait. Emellett egyedülálló aromájuk van, amely nagyszerű ízt ad az ételeknek. A hüvelyeseket legjobban a következő fűszernövényekkel lehet elkészíteni:

  • ánizs
  • édeskömény
  • kömény
  • köménymag
  • majoránna

Címkék:
lencse, hellovidék, bab, csicseriborsó, puffadás, ünnepi alapanyagok,