HelloVidék • 2024. december 7. 15:01
Télen enni a nyári cukkinit? Nem hangzik különösen fenntarthatónak. De bevethetsz egy ősrégi trükköt és pácolhatod a cukkinit. Megmutatjuk, hogyan kell ezt csinálni, és milyen ételekhez illik a pácolt cukkini.
Augusztus és szeptember a betakarítás ideje: sok paradicsom, uborka és cukkini érik a kertben. Gyakran még több zöldség áll készen a betakarításra, mint amennyit el tudunk tenni. Kár lenne, ha maradna belőle valami, ezért érdemes savanyítani a cukkinit, hogy az év hidegebb hónapjaiban is fogyaszthassuk.
A pácolt cukkini elhozza a nyarat a téli tányérunkra
A pácolt cukkinivel a téli hónapokban és tavasszal is élvezhetjük a zöldségeket, amikor nincs friss termés belőlük, csak az import bolti. Fontos, hogy a cukkinit a vásárlás vagy betakarítás után azonnal savanyítsuk, és csak sértetlen zöldségeket használjunk. Ehhez szükséged lesz:
- 2 kg cukkini
- 2 hagyma
- 750 ml ecet, pl. fehérborecet vagy almaecet
- 500 ml víz
- 200 g cukor
- 2-3 evőkanál só
- 2 evőkanál kész uborka fűszerkeverék pácoláshoz (vagy készítsd el a keveréket magad mustármagból, kapor ágból, koriandermagból, szemes borsból és kakukkfűből)
- 1 chili paprika
- 2 szegfűszeg
- Az üvegek tartósítása: ügyelj arra, hogy jó előre megtisztítsd és sterilizáld őket!
Az ecet tartósítja az ételt, a fűszerek pedig remek ízt biztosítanak. Ezt nyugodtan variálhatod: Ha édesebben szereted, adj hozzá egy kis cukrot. Ha fűszeresebb ecetes cukkinit szeretnél, adj hozzá még egy chili paprikát. Két gerezd fokhagyma, rozmaring és oregánó még több ízt biztosít.
Íme egy videó, ami további segítséget ad az elkészítéshez: