Ezt idén ősszel nem érdemes kihagyni: így készül a mesés birsalma zselé

HelloVidék2024. október 4. 17:10

A birsalma szezonja októbertől novemberig tart. Ez idő alatt a különleges sárga gyümölcsöket megtalálhatjuk a piacokon vagy a jól felszerelt szupermarketekben. A körte és alma keverékére emlékeztető gyümölcsök néhány lépésben finom birsalma zselévé alakíthatók. Lássuk, hogyan!

A birsalma zselé receptje

Az Öko Test cikke szerint, receptünkhöz nincs szükség tartósító cukorra. A birsalma sok pektint tartalmaz, amely természetes zselésítő anyag. A gyümölcs főzésével felszabadítja a pektint – a birsalma zselé pedig önmagában szilárd masszát képez.

Hozzávalók:

Ez a birsalma zselé recept körülbelül tíz üvegre lesz elegendő. Alapanyagok terén pedig a következőkre lesz szükség

  • 1,5 kg birsalma
  • 1,5 liter víz
  • 500 g cukor
  • Egy citrom leve

Szükséged lesz a következő edényekre is:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • egy szita
  • egy kendő a szűréshez
  • 10 főtt befőtt üveg

Elkészítés:

A házi birsalma zselé elkészítéséhez egy kis időre van szüksége - mert a keveréknek egy éjszakán át le kell hűlnie. De nézzük is a receptet:

  • Dörzsöld át a birsalmát egy ronggyal, hogy eltávolítsd a szennyeződést.
  • Mosd meg a gyümölcsöt, távolítsd el a szárát és a magját!
  • A gyümölcshúst kockákra vágjuk.
  • A birsalmakockákat a vízzel és a cukorral egy lábasba tesszük. Ezután főzzük a keveréket körülbelül 50-60 percig.
  • Bélelj ki egy szitát tiszta konyharuhával vagy szűrőkendővel. Mindkettőt egy nagy edénybe helyezzük.
  • A birsalmakeveréket a szitába helyezzük, és a megfőtt birsalmát kanállal összenyomkodjuk, hogy a birsalma leve belefolyjon az edénybe.
  • Most hagyjuk hűlni a levet egy éjszakán át.
  • Másnap ismét forraljuk fel a birsalma levét a citromlével, amíg a keverék zselés lesz.
  • Lefejtjük a habot.
  • Most a birsalma zselét közvetlenül a főtt üvegekbe öntjük. Ezután azonnal zárjuk le az üvegeket, és néhány percre fordítsuk fejjel lefelé őket.
  • A kész birsalma zselét sötét és hűvös helyen, például kamrában tároljuk.

Címkék:
hellovidék, birsalma, birsalma zselé, birsalma zselé recept,