Dédanyáink spórolós praktikái: ki ne dobd, 5+1 meglepő tipp a hagymahéj használatára

Pais-Horváth Szilvia2024. szeptember 7. 14:12

Most éri meg csak igazán a vöröshagymából is télire bespájzolni, tavaly óta ugyanis megfeleződött a kilós ára. De tudtátok, hogy nemcsak a hagyma, hanem a héja is rendkívül értékes – kár kidobni, készíthetünk belőle akár hagymahéjport is. Hogy hogyan, és mire jó ez a fűszernek is beillő gyógyhatásúszer? Mindjárt hozzuk is!

Ha már hagyma lesz a témánk, kezdjük is egy jó hírrel: most éri csak meg igazán ebből az alapzöldségből is bespájzolnunk a télre, tavaly óta ugyanis megfeleződött a kilós ára. A mostani szupermarketes és piaci árak mellett észre se vettük, de Magyarországon 45%-kal kevesebbet kell fizetnünk most, 2024. szeptemberében a hagymáért. Ugyanakkor a tárolók vagy a tárolható minőség hiánya később lényegesen emelhet a termelői árakon – figyelmeztetnek a szakemberek.

A vöröshagyma kilós ára a Nagybani piacon:

  • 2024.09.02 hazai II. oszt. kg 150-165 Ft
  • 2024.09.02 hazai I. oszt. kg 175-200 Ft

Tudtátok?! Nemcsak a hagyma, hanem a héja is értékes

A hagymahéj sokkal több, mint egyszerű hulladék, amit általában a szemetesbe dobunk. Viszont, ha szupermarketekbe szereztük be a hagymahéjat, mielőtt bármit is kezdenénk vele, alaposan mossuk meg, majd szárítsuk le, csak úgy hasznosítsuk újra!

5+1 tipp, mire használhatod a kidobásra ítélt hagymahéjat!

1. Ízesíts vele

Intenzív íze és aromája miatt fűszeres ízesítőként használható a hagymahéj. Adjunk egy kis szárított hagymahéjat a levesekhez, pörköltekhez vagy szószokhoz, hogy gazdagabb ízt kapjunk. Azonban ügyeljünk arra, hogy a héjakat teljesen beázzanak, hogy ne maradjanak kemény darabok az ételben. (Érdemes esetleg egy idő után kiszedni őket!)

2. Teák és főzetek

A hagymahéj egyedülálló ízét és tápanyagtartalmát kihasználhatjuk különböző teák és főzetek készítéséhez. Különösen hasznos lehet az immunrendszer erősítésére, mivel antioxidánsokat tartalmaz.

3. Komposztálás

Komposztálásra is használhatjuk a kidobásra ítélt hagymahéjat. Az organikus anyag segít gazdagítani a komposztot, és javítja annak tápanyagtartalmát. Fontos, hogy a hagymahéjat apróra vágjuk vagy összetörjük a komposztálás előtt, hogy gyorsabban lebomoljon.

4. Növényvédő szer

A hagymahéjak természetes rovarriasztóként is szolgálhatnak. Utálják a poloskák is – erről – és az alattomos kerti kártevőkről itt írt a HelloVidék részletesen. Készíthetünk belőlük egy egyszerű növényvédő szert úgy, hogy vízbe áztatjuk őket, majd a keletkező oldatot a növényekre permetezzük, hogy távol tartsuk a kártevőket.

5. Színezd vele újra a világot

Régi időkben húsvétkor a magyar háziasszonyok is hímestojás festésére is használták a hagymahéjat, batikoltak vele. Nem véletlenül, természetes színezékként is szolgálhat. A vöröshagyma héja például barnás-vörös árnyalatot adhat különböző anyagoknak, így gyakran használják textíliák természetes festésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

5+1 Készíts belőle hagymahéjport!

A hagymahéjpor ideális alternatívája lehet a friss vagy szárított hagymának, különösen, ha gyors és kényelmes megoldásra van szükség. Használhatjuk húsok, zöldségek, vagy pörköltek ízesítésére. A por formájában könnyen adagolható és jól keveredik más fűszerekkel. Létezik még egy remek megoldás: sűrítésre is használhatjuk a hagymahéjport, liszt helyett – mellett szószokba és levesekbe tehetjük - olvashatjuk a Hunker cikkében is.

Carleigh Bodrug, a TikTok „Scrappy Cooking” sorozatának házigazdája — ami arról szól, hogyan hasznosíthatjuk az ételmaradékokat — is feldobta a témát, mennyire egyszerűen lehet a hagymahéjat újra hasznosítani. Ahelyett, hogy kidobnád a kukába, készíthetünk belőle akár hagymahéjport is, ami remek ételszínező és ízesítő lehet. A hagymahéj ezen kívül rostokat is tartalmaz, de azért, tegyük hozzá, nem annyira gazdag tápanyagokban, mint maga a hagyma húsa.

Segítünk! Így állj neki!

Gyűjtsük össze a vöröshagyma héját, majd alaposan öblítsük le vízzel, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. Terítsük szét a hagymahéjat egy tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn, és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezt a folyamatot felgyorsíthatjuk, ha a héjakat 10-15 percig sütőben alacsony hőmérsékleten (50-60 °C) szárítjuk. Miután a hagymahéj teljesen megszáradt, helyezzük őket egy kávédarálóba vagy fűszermalomra. Aprítsuk finom porrá. A kész hagymahéjport légmentesen záródó edényben, sötét, hűvös helyen. Így megőrizzük az ízét és az aromáját.

A TikTok videóban Bodrug meg is mutatja, hogyan készítsük el. Lássuk is!

Címkék:
konyha, kert, újrahasznosítás, hellovidék,