Vége a krumpli egyeduralmának: még ropogós chips is készíthető ebből a spéci banánból

Pais-Horváth Szilvia2024. augusztus 22. 15:01

 A \"plantains\" magyarul \"főzőbanán\" vagy \"útifűbanán\" egy speciális gyümölcsféle, amit a közismert desszertbanánnal ellentétben nem nyersen, sokkal inkább feldolgozva, főzve vagy sütve fogyasztanak. Káliumban és egyéb tápanyagokban gazdag, de számtalan szuperképessége van. Krumpli helyett egyszerűen és könnyen készíthetünk diétás köretet is - a Realsimple cikke alapján mindjárt hozzuk is, miért érdemes minél többet fogyasztani belőle!  

Bár a banán a legtöbbet eladott gyümölcs az Egyesült Államokban, unokatestvére, a főzőbanán közel sem olyan népszerű. Formája hasonlít a banánéhoz, és tápértékük is szinte megegyezik, de azért nem teljesen azonosak. A főzőbanánt általában nem nyersen, hanem főzve fogyasztják. Nyersen is ehető, de főzve sokkal édesebb. Az éréssel még zamatosabbá válik, ezért, ha még nem ismered a főzőbanánt, várd meg, amíg a héja sárga lesz, és próbáld ki különböző főzési módokban.

Egy banán, aminek nincs banán íze

A főzőbanán sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos banán, íze nyers, zöldséget idéző. Tele van alapvető tápanyagokkal, amelyek segítik a bélrendszer egészségét, energiával látják el a szervezetet, és még sok más jótékony hatása ismert.

Számtalan egészségügyi előnnyel is büszkélkedhet. Íme néhány, amelyet érdemes kiemelni:

1. Káliumban gazdag

Az egyik tápanyag, amelyből a dietetikusok szerint sokaknak többre lenne szükségük, az a kálium. A kutatások szerint a káliumhiány krónikus probléma az Egyesült Államokban. A kálium egy elektrolit és ásványi anyag, amely elengedhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez. Az alacsony káliumszintet nem mindig könnyű kimutatni, de egyeseknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a szabálytalan szívverés és az izomgyengeség.

Az emberi szervezet nem termel káliumot, ezért fontos, hogy táplálékkal vigyük be.

A banánt általában a legjobb káliumforrásként emlegetik, és unokatestvére, a főzőbanán is magas káliumtartalmú. „Egy csésze főzőbanán az ajánlott napi káliumbevitel közel negyedét biztosítja” - magyarázza Rosa Becerra-Soberon, az észak-karolinai Durham dietetikusa. „A kálium az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben, amely a szívműködés, a vérnyomás, az izomösszehúzódás és sok más folyamat szabályozásáért felelős.”

2. A főzőbanán magas rosttartalmú

A káliumhoz hasonlóan a kutatások szerint sok ember nem jut elegendő élelmi rosthoz. A 2020-2025-ös amerikai étrendi irányelvek szerint a férfiak és nők több mint 90 százaléka nem felel meg a rostbevitelre vonatkozó ajánlásoknak.

3. Prebiotikumokkal látja el a bélrendszert

A főzőbanánban található rost fontos az általános emésztési egészség szempontjából, de prebiotikumként is szolgál a hasznos bélbaktériumok számára, közölte Mia Syn dietetikus, aki Charlestonban, Dél-Karolinában praktizál. A prebiotikumok táplálékként szolgálnak a probiotikumok számára, amelyek a bélrendszerben található egészséges baktériumok.

Mind a prebiotikumok, mind a probiotikumok szedhetők étrend-kiegészítő formájában, de megtalálhatók élelmiszerforrásokban is. Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a görög joghurt és a kimchi, népszerű probiotikumforrások, míg a feldolgozatlan élelmiszerek, mint a gyümölcsök és zöldségek, prebiotikumokat biztosítanak. A virágzó bélmikrobiom nemcsak az emésztésre, hanem a tápanyag-felszívódásra és az immunrendszer működésére is jótékony hatással van.

4. Alacsony savtartalmú gyümölcs

Mostanság egyre több szakember azt tanácsolja, hogy korlátozzuk a savas ételek fogyasztását. A lúgos étrend ugyanis előnyös lehet például a savas refluxban és vesebetegségben szenvedőknek. A krónikus vesebetegségben szenvedő embereknél több gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkentheti a vesekárosodást, mivel ezek kevésbé savasítják a szervezetet. A főzőbanán természetesen alacsony savtartalmú gyümölcs, ami segít a szervezetnek, hogy emésztéskor lúgos maradjon.

Ha figyelsz a savasságra, a nyers főzőbanán kevésbé savas, mint a sült. Kevésbé savas, ha még nem teljesen érett, bár ebben a fázisban enyhébb az íze.

5. Energetizál

A gyümölcsök és zöldségek gyakori szénhidrátforrások, amelyek néha rossz hírét keltik, de a szénhidrátok energiát biztosítanak a szervezet számára. Az olyan gyümölcsök, mint a főzőbanán, egyszerű szénhidrátokat tartalmaznak, így könnyen hozzáférhető energiaforrások. Ugyanakkor a főzőbanánban található rostok összetett szénhidrátok forrásai, így stabilabbak, mint az egyszerű szénhidrátok. Mindkettőnek megvan a helye a kiegyensúlyozott étrendben, de a sportolók és az aktív életmódot folytató emberek számára, hogy a főzőbanán ideális energiaforrás. „A szervezet elsődleges energiaforrását biztosítják” – magyarázzák a szakemberek.

6. Bőséges B6-vitamin-forrás

A B6-vitamin (piridoxin) olyan alapvető tápanyag, amely létfontosságú a szív egészségéhez, az immunrendszer működéséhez, sőt az agyműködéshez is. Ha többet szeretnél belőle, próbáld ki a főzőbanánt. „Egy adag főzőbanán a napi B6-szükséglet közel egynegyedét biztosítja” - mondja Becerra-Soberon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi több, a főzőbanán meglepően gazdag forrása több B-vitaminnak, köztük B1-nek (tiamin), B2-nek (riboflavin), B5-nek (pantoténsav) és B9-nek (folsav). Ezek a vitaminok létfontosságú szerepet játszanak a sejtek működésében a szervezetben, mégis főként állati eredetű termékekben, például húsban, tenger gyümölcseiben és tojásban találhatók meg. A B-vitaminok elsősorban a vegetáriánusok és a vegánok számára fontosak, ezért a főzőbanán kiváló forrása lehet ezeknek a vitaminoknak.

Biztonságosan fogyasztható a főzőbanán?

A főzőbanán tápláló és finom, de vajon biztonságos-e gyakran fogyasztani? A legtöbb ember számára a főzőbanán jól tolerálható, és akár naponta is biztonságosan fogyasztható. Azonban a következő csoportok számára érdemes lehet elkerülni vagy korlátozni a fogyasztását:

  • Ételallergiások: Akik allergiásak a főzőbanánra vagy a hasonló élelmiszerekre, például a banánra, azoknak kerülniük kell. A banánfélék családjába tartozó gyümölcsökre való allergia és a latexallergia között összefüggés lehet.
  • Bizonyos gyógyszereket szedők: A főzőbanán magas káliumtartalma miatt kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például a vérnyomáscsökkentőkkel. Ha ilyen gyógyszert szed, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy biztonságos-e a főzőbanán fogyasztása.
  • Cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők: A cukorbetegek élvezhetik a gyümölcsöket és más szénhidráttartalmú ételeket, de Syn azt javasolja, hogy figyeljék a főzőbanán fogyasztását és annak hatását a vércukorszintjükre.
  • Magas rosttartalmú ételekre érzékenyek: A főzőbanán magas rosttartalmú étel. Ha nem szokott hozzá a magas rosttartalomhoz, gyomorpanaszok léphetnek fel - jegyzi meg Hernandez. Fokozatosan növelje a fogyasztást, hogy a szervezet alkalmazkodjon.

Mit készíthetünk belőle?

A főzőbanán a világ számos részén alapvető élelmiszer, különösen népszerű Afrikában, Közép-Amerikában és a Karib-térségben. Több ezer éve fedezték fel, és azóta számtalan étel készül belőle, mint például chips, palacsinta, fánk és még sok más.

A főzőbanánt lehet nyersen vagy főzve fogyasztani, de a legnépszerűbb módja a sütés. Ez karamellizálja a természetes cukrokat, ropogós külsőt eredményezve, ezért a sült főzőbanán leginkább desszertként kedvelt. Egyszerű elkészíteni: vágja vékony szeletekre az érett főzőbanánt, és süsse ropogósra. Ezzel a módszerrel ropogós plantain chipset is készíthet.

Bár finom, a sült ételek magas zsírtartalmúak - osztja meg Hernandez. Ha egészségesebb nassolnivalót szeretne, süsse meg a főzőbanánt a sütőben, hogy elkerülje a hozzáadott zsírokat. Így is ropogós és édes lesz, és gyakrabban élvezheti a plantain chipset.

Hol lehet kapni Magyarországon?

Magyarországon a főzőbanánt elsősorban nagyobb áruházláncokban, nemzetközi élelmiszerboltokban vagy ázsiai és afrikai piacokon lehet beszerezni. Például olyan üzletekben, mint a Tesco, Auchan, Spar vagy Lidl, illetve speciális élelmiszerboltokban, amelyek egzotikus termékeket kínálnak. Emellett online áruházakban is elérhető lehet.

Az online piaci árakat elnézve azonban borsosabban mérik kilóját, mint a normál desszert banánnak. Míg 550-600 Ft/kg-os áron kínálják a hagyományos banánt, addig a speciális főzőbanán kilójáért 1 699,00 Ft-ot is elkérnek.

Forrás: realsimple.com

Címkék:
egészség, chips, gasztro, banán, hellovidék,