Hagyd a drága bolti levesízesítőket: fillérekből összedobhatod otthon is a sajátod

HelloVidék2024. február 15. 15:02

Ahogy annyi mindent, úgy a levesfűszereket is elkészíthetjük mi, magunk. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogyan készítsünk házi zöldségleveskockákat és delikátot. Most pedig kiderül, mi kell a tökéletes ízesítők elkészítéséhez. Ráadásul ez a két variáció gluténmentes, vegán, és nem tartalmaz sűrítőszert, tartósítószert sem.

Két ízesítő egy recept alapján

A házi készítésű alaplékockáknak az elkészítéséhez nem kell más, csak zöldségek, fűszerek, só és bors. Ha kiválasztottuk a számunka szimpatikus leves zöldségeket, nincs más teendő, mint a hámozás és szeletelés. Ha ezzel megvagyunk, mossuk meg a zöldségeket és lassú tűzön kezdjük forralni őket. Ha már pürésíthető állagúvá főttek, kezdjük őket péppé pürésíteni.

Ezután eldönthetjük, hogy mit akarunk készíteni belőle: ha leveskockát, akkor érdemes jégkockatartóba adagolni a pürést és lefagyasztani. Vagy készíthetjük a következő módon is:

Készíthetünk belőle levesport is

Ha viszont delikátot szeretnék készíteni a kapott püréből, akkor vegyünk elő egy nagyobb tepsit, béleljük ki sütőpapírral és öntsük rá a pürét. Kanál vagy spatula segítségével egyenletesen oszlassuk szét, majd törekedjünk arra, hogy minél vékonyabb réteget kapjunk. Hagyjuk megszáradni a pürénket: ehhez tegyük a sütőbe a pürét, majd 50-60 fokon kezdjük el szárítani. Ez eltarthat 1-2 órát is, ha vastagabb a téteg, akár több is lehet. Ha ezzel megvagyunk a kapott, egybefüggő, száraz levesalapanyagot tördeljük darabokra, majd robotgép vagy aprító segítségével por állagúra aprítsuk fel.

Tároljuk a zöldséglevesport sterilizált, száraz üvegben, hűvös, sötét helyen (például konyhaszekrényben) 6 hónapig az optimális íz érdekében. A port a hűtőszekrényben is tárolhatjuk, hogy hosszabb ideig megőrizze frissességét.

Mi készülhet még házilag?

Hasonló módon készíthetünk fokhagymaport is. Ha tárolás során azt vesszük észre, hogy könnyen és hamar megfomlik a fokhagyma, akkor érdemes ezzel a módszerrel kísérletezni:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el,  havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a  Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Házi fűszerkeverékek:

Citromos-kakukkfüves fűszersó

Hozzávalók:

  • 5-6 ág friss kakukkfű
  • 1 db citrom héja
  • 30 dkg durvaszemcsés tengeri só

A kakukkfüvet és a citromot mossuk meg. A kakukkfű leveleit tépkedjük le, és éles késsel a citromhéjjal együtt aprítsuk fel. Ezután sóval együtt tegyük aprítóba és zúzzuk porrá.

Sültkrumpli fűszersó

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál csilipehely

A szárított bazsalikomot, az oregánót, a majoránnát és a kakukkfüvet törjük össze egy mozsárban vagy aprítóban. Majd a csilipelyhet és a pirospaprikát is adjuk hozzá. Végül pedig őrölt borssal bolondítsuk meg.

Címkék:
hellovidék, tiktok, házi leveskocka,