HelloVidék • 2024. február 15. 15:02
Ahogy annyi mindent, úgy a levesfűszereket is elkészíthetjük mi, magunk. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogyan készítsünk házi zöldségleveskockákat és delikátot. Most pedig kiderül, mi kell a tökéletes ízesítők elkészítéséhez. Ráadásul ez a két variáció gluténmentes, vegán, és nem tartalmaz sűrítőszert, tartósítószert sem.
Két ízesítő egy recept alapján
A házi készítésű alaplékockáknak az elkészítéséhez nem kell más, csak zöldségek, fűszerek, só és bors. Ha kiválasztottuk a számunka szimpatikus leves zöldségeket, nincs más teendő, mint a hámozás és szeletelés. Ha ezzel megvagyunk, mossuk meg a zöldségeket és lassú tűzön kezdjük forralni őket. Ha már pürésíthető állagúvá főttek, kezdjük őket péppé pürésíteni.
Ezután eldönthetjük, hogy mit akarunk készíteni belőle: ha leveskockát, akkor érdemes jégkockatartóba adagolni a pürést és lefagyasztani. Vagy készíthetjük a következő módon is:
Készíthetünk belőle levesport is
Ha viszont delikátot szeretnék készíteni a kapott püréből, akkor vegyünk elő egy nagyobb tepsit, béleljük ki sütőpapírral és öntsük rá a pürét. Kanál vagy spatula segítségével egyenletesen oszlassuk szét, majd törekedjünk arra, hogy minél vékonyabb réteget kapjunk. Hagyjuk megszáradni a pürénket: ehhez tegyük a sütőbe a pürét, majd 50-60 fokon kezdjük el szárítani. Ez eltarthat 1-2 órát is, ha vastagabb a téteg, akár több is lehet. Ha ezzel megvagyunk a kapott, egybefüggő, száraz levesalapanyagot tördeljük darabokra, majd robotgép vagy aprító segítségével por állagúra aprítsuk fel.
Tároljuk a zöldséglevesport sterilizált, száraz üvegben, hűvös, sötét helyen (például konyhaszekrényben) 6 hónapig az optimális íz érdekében. A port a hűtőszekrényben is tárolhatjuk, hogy hosszabb ideig megőrizze frissességét.
Mi készülhet még házilag?
Hasonló módon készíthetünk fokhagymaport is. Ha tárolás során azt vesszük észre, hogy könnyen és hamar megfomlik a fokhagyma, akkor érdemes ezzel a módszerrel kísérletezni:
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 170 925 forintot 20 éves futamidőre már 6,26 százalékos THM-el, havi 138 454 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,88%; az Erste Banknál 7,00%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,49%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Házi fűszerkeverékek:
Citromos-kakukkfüves fűszersó
Hozzávalók:
- 5-6 ág friss kakukkfű
- 1 db citrom héja
- 30 dkg durvaszemcsés tengeri só
A kakukkfüvet és a citromot mossuk meg. A kakukkfű leveleit tépkedjük le, és éles késsel a citromhéjjal együtt aprítsuk fel. Ezután sóval együtt tegyük aprítóba és zúzzuk porrá.
Sültkrumpli fűszersó
Hozzávalók:
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
- 1 evőkanál kakukkfű
- 1 evőkanál morzsolt majoránna
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 kávéskanál csilipehely
A szárított bazsalikomot, az oregánót, a majoránnát és a kakukkfüvet törjük össze egy mozsárban vagy aprítóban. Majd a csilipelyhet és a pirospaprikát is adjuk hozzá. Végül pedig őrölt borssal bolondítsuk meg.