Dubóczky Krisztina • 2023. szeptember 27. 17:01
A hagyma a magyar konyha elengedhetetlen zöldségféléje, a legtöbb magyaros étel alapanyaga. Ugyanakkor ennél jóval több van a csípős ízű, könnyfakasztó zöldségben. A vörös héjú kicsit erősebb lila héjú, édeskésebb fajtájánál, de mindkettő a vöröshagymák családját gyarapítja botanikailag. Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk lekvárt belőle otthon könnyedén, amit aztán olcsó vacsorának is elfogyaszthatunk. Jótékony hatását a népi gyógyászat régóta ismeri és használja, ilyenkor, ősszel nekünk is érdemes betáraznunk pár üveggel a finom és gyógyító csemegéből.
Egyre kevesebb vöröshagyma terem itthon
A KSH adatai azt jelzik, hogy az elmúlt években csökkent a vöröshagyma termőterülete itthon. A termés az utóbbi öt évben 39 és 55 ezer tonna között mozgott. 2021-ben 7 százalékkal kevesebb (50,2 ezer tonna) vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban. A szakértők az aszály miatt 2022-ben a tavalyinál kevesebb termésre számítottak.
A KSH legfrisebb adatai szerint Magyarország 2022 első hét hónapjában 8 százalékkal kevesebb – 12,6 ezer tonna – vöröshagymát importált, mint egy évvel korábban. Hollandia 40 százalékkal (2,23 ezer tonna), Szlovákia 8 százalékkal (3,01 ezer tonna), Ausztria 25 százalékkal (2,48 ezer tonna) kevesebb vörös-hagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Németországból 59 százalékkal több, 3,01 ezer tonna vörös-hagyma érkezett. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős (1-2 ezer tonna). Az idei év első hét hónapjában 92 százalékkal 322 tonnára nőtt a kivitel, amelynek 60 százaléka Romániába került.
Az AKI PÁIR adatai szerint a fogyasztói piacokon a sárga héjú , vagyis a klasszikus vöröshagyma ára Debrecenben 2023-ban a 38. héten 450 Ft, míg Szegeden 680 Ft, a lila héjú vöröshagyma (hétköznapi nevén lilahagyma) pedig előbbi helyen 550 Ft, utóbbi városban pedig 780 forintba kerül kilónként.
Ennyi minden miatt kiváló a vöröshagyma
A Liliaceae család Allium nemzetségébe tartoznak a hagymafélék. A "vöröshagyma" fajtanév, de ennek is számos változata van, amelyek egy része még csak nem is vörös, hiszen ismerünk például "makói fehér", "fertődi ezüstfehér", "tétényi rubin" (lila) fajtákat is. Ez a nagy tápértékű fűszernövény- illetve zöldségféle Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősidők óta használatos világszerte. Csípős ízét és illatát allilszulfid vegyületek okozzák.
Régóta alkalmazzák gyógyászati célokra a vöröshagymát külsőleg és belsőleg is. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére. Ma a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére ajánlják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre.
Készítsünk belőle teát
Nyákoldó tulajdonsága miatt asztmaellenes hatású. Köhögés ellen a száraz takaróleveleiből készíthetünk teát. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.
Hagymatea egész fej hagymából
Vegyünk 1 fej vöröshagymát, és egészben, fél liter vizet hozzáadva, tegyük fel főni. Főzzük legalább fél óráig (ha elfő a víz, pótoljuk), majd ha kissé lehűlt, fogyaszthatjuk is. Ízlés szerint mézet adhatunk hozzá.
Hagymatea száraz levelekből
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Pirítsunk meg enyhén egy kis barna cukrot (2 evőkanál), öntsük fel fél liter vízzel, majd dobjuk bele 2 hagyma külső héját, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk állni negyed órán át.
Lekvár vöröshagymából, kiváló vitaminforrás őszre, télre
Hozzávalók
- 1,2 kg vöröshagyma
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1,5 dl víz
Elkészítés
Tisztítsuk meg a vöröshagymát, majd szeleteljük fel. Tegyük egy tetszés szerinti serpenyőbe, lábasba, öntsük fel a vízzel, fűszerezzük, és pároljuk össze az egészet, míg szépen megbarnul. Utána tegyük előkészített, fertőtlenített üvegekbe. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, dunsztoljuk hagyományosan, ha ez nem fontos, tegyük a hűtőszekrénybe, és tároljuk ott. Felbontás után mindenképp tároljuk hűtőben.
Kiválóan illik húsok mellé, de köreteket is feldobhatunk vele, vagy fogyaszthatjuk pirítósra kenve, egy finom teával akár reggelire vagy vacsorára is.
Íme a videó: