Szuper tippek és receptek pazarlás ellen: így hasznosítsd újra a szilveszteri, újévi maradékot

Dubóczky Krisztina2023. január 2. 15:05

A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2019-re 31,9 kg-ra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kg. A KSH mérése szerint a legtöbb pénzt a magyarok élelmiszerre és alkoholos italokra költik, évente átlagosan a keresetünk több mint 17%-a csak erre megy el. Az év végi ünnepek előtt a magyar családok több tízezer forintot hagynak a boltokban, az újév utáni ételpazarlás pedig átlagosan 20-30%-kal nő. Ez nagyon sok kidobott ételt jelent, de ügyesen átgondolva ezeket akár újra is hasznosíthatjuk. Ehhez mutatunk recepteket és tippeket.

2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során. A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar lakosság élelmiszerpazarlását. A kutatók eddig 3 alkalommal, 2016-ban, 2019-ben és 2021-ben mérték meg EU-s módszertan alapján a szilárd és folyékony halmazállapotú élelmiszerhulladékokat a háztartásokban.

Az első, 2016-os adatok szerint a magyarok fejenként évi 65,5 kg élelmiszerhulladékot „termeltek” évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kg volt a tényleges pazarlás. A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2019-re 31,9 kg-ra mérséklődött, a legfrissebb adat pedig 25,2 kg.

Mentsük meg a maradékot!

A KSH adatai szerint a legtöbb pénzt a magyarok élelmiszerre és alkoholos italokra költik, évente átlagosan a keresetünk több mint 17%-a csak erre megy el. Karácsony előtt a magyar családok több tízezer forintot hagynak a boltokban, így nem csoda, hogy karácsony után átlagosan 20-30%-kal nő a szemét és a élemiszer-pazarlás mennyisége.

Egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon a megkérdezettek mindössze fele az, aki jellemzően az összes ünnepi ételt elfogyasztja, harmaduk pedig mindössze háromnegyedét.

A megmaradt étel sorsát tekintve válaszadók közül 58% lefagyasztja vagy tartósítja őket, míg 28% állatnak adja, 13% pedig kidobja. Azoknak az aránya, akik ilyen helyzetben gondolnak arra, hogy rászorulóknak adják a maradékot, szintén mindössze 13%.

Bár az adatok csökkenő tendenciát mutatnak az élelmiszerpazarlás terén, ami üdvözlendő, még mindig sokkal több maradék végzi a kukában, mint az kívánatos lenne. Különösen sok élelmiszert pazarlunk el a nagyobb ünnepek után, a karácsony utáni időszak, a szilveszteri és az újévi dőzsölés alkalmával rengetegen sokkal több élelmiszert halmoznak fel otthon, mint amit el tudnak fogyasztani. Na de mit kezdjünk akkor a maradékkal? Összegyűjtöttünk egy praktikus receptlistát, hogy semmi ne vesszen kárba a nagy ünnepi trakták után megmaradt ételekből.

Tippek zöldségmentéshez a nagy trakta után

  • A húslevesből megmaradt zöldségekből pikk-pakk készíthetünk ízletes krémlevest. Ehhez csak fel kell tennünk egy adag vizet főni, hozzáadni egy leveskockát, majd a zöldségeket. Amikor úgy látjuk, felforrt az alaplevünk, pürésítsük össze a zöldségekkel, majd a végén tejszínnel sűrítsük be.
  • A maradék répákat, borsót felhasználhatjuk köretekhez is: rízshez adagolhatjuk, de akár rizottót is készíthetünk belőlük.
  • Fasírt is készülhet a megmaradt zöldségekből. Ehhez a szokott módon kenyeret vagy zsömlét áztassunk vízbe vagy tejbe - ki, hogy szereti. Pürésítsük le a zöldségeket, majd keverjük össze az alapanyagokat. Ízesítsük a szokásos módon, adhatunk hozzá egy tojást is, a jobb állag eléréséhez. Ezután már csak a sütés van hátra.
  • A főtt zöldségeket pürésítve használhatjuk továbbá töltelékként is: tésztákat, omlettet is kiegészíthetünk velük. De akár krumplit, padlizsánt is megtölthetünk a pürésített zöldségekkel.

Mi legyen a sok virslivel, tojással?

A koccintás utáni virslizés maradéka hálás alapanyag az újrahasznosítás szempontjából: klasszikusan salátába karikázzuk, de süthetjük muffinba is, így kiváló reggeli vagy vacsora lesz belőle percek alatt, de a rántottánkat is feldobhatjuk vele, akár töltött omlettként is újrahasznosíthatjuk. Ha pedig maradt főtt tojásunk, akkor azt ugyanúgy vegyíthetjük a fenti ételek alapanyagaiként bármelyik ételhez, mint a virslit.

Virslis (és tojásos) muffin

Hozzávalók:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 2 dl joghurt
  • 0.5 dl étolaj
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg reszelt sajt (elhagyható)
  • 2 kk sütőpor
  • 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 20 dkg virsli
  • 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
  • (opcionálisan 2-3 főtt tojás)

Elkészítés

  • Összekeverjük a joghurtot, a tojást, a sót és az olajat.
  • Hozzáadjuk a sajtot (összetört-vágott főtt tojást) a hagymát és a sütőporos lisztet.
  • 12 db, muffinpapírral bélelt vagy kivajazott-lisztezett muffinformába elosztjuk, a közepébe negyedekbe vágott virslit állítunk.
  • Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, 15-20 perc elég neki a sütő teljesítményétől függően.

Lencsementés újragondolva

Könnyen előfordulhat, hogy marad a lencselevesből, -főzelékből vagy -salátából, annál inkább, hogy sokan nem is igazán szeretik, így elsősorban a babona miatt készítjük el ilyenkor ezeket az ételeket. Vessük be az ősrégi trükköt, és álcázzuk a lencsét valami másnak, amit viszont mindenki szeret.

Bolognai lencsés spagetti

Hozzávalók

  • 40 dkg lencse (beáztatott vagy konzerv)
  • 1 db babérlevél
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 18 dkg sűrített paradicsom
  • 2 ek ketchup
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • kakukkfű ízlés szerint
  • rozmaring ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1.5 dl vörösbor (elhagyható)
  • 8 dkg sajt (reszelt)
  • 1 teáskanál petrezselyem (szárított vagy fagyasztott - más fűszernövénnyel is jól helyettesíthető)

Elkészítés

  • A lencsét sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük. Amennyiben levest használunk, kimerünk belőle 40 dekagrammnyit kevés lével.
  • A felkockázott szalonnát kissé megpirítjuk az olajon, majd a felaprított hagymát megfuttatjuk rajta.
  • Hozzáadjuk a darált húst, és kifehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
  • Belekanalazzuk a paradicsompürét és a ketchupot, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk (ha levesmaradékot használunk, abból tegyünk bele 2 dl folyadékot).
  • Kakukkfűvel és rozmaringgal ízlés szerint fűszerezzük.
  • Lassanként adjuk hozzá a vörösbort, ha van otthon éppen, és 10-12 percig pároljuk.
  • Ha elkészült, beleforgatjuk a leszűrt lencsét.
  • Főzzük meg a spagettit roppanósra sós-olajos vízben (ne öblítsük le hideg vízzel a megfőtt tésztát, ez rossz magyar szokás!).
  • Tálalás előtt szórjuk meg reszelt sajttal és egy kis petrezselyemmel a tésztánkat, aminek a tetejére halmoztuk a bolognai lencsét.

Lencsés muffin

Ha süteménynek álcázzuk, még a kisgyermekek is szívesen megeszik a lencsés fogásokat. Lehetőségeinknek csak a képzeletünk szab határt.

Hozzávalók

  • 25 dkg lencse (főtt vagy konzerv)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna (kockára vágva, kisütve)
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény ( ha szeretjük a keleties ízvilágot, tehetünk mellé egy csipet római köményt is)
  • 0.5 kk bors
  • 0.5 tk só
  • 2.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 0.8 dl étolaj
  • 3 dl író vagy kefír
  • 1 ek vaj vagy zsír, kevés liszt a forma kikenéséhez vagy 12 db muffinkapszli

Elkészítés

  • A hagymát apró kockákra vágjuk, és 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
  • A lisztet összekeverjük a lereszelt fokhagymával, a sült szalonnával, a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel.
  • A tojást kicsit felverjük, és belekeverjük a lecsepegtetett lencsét, a vöröshagymát, az olajat és az írót vagy kefírt.
  • A lisztes keveréket a tojásoshoz adjuk, összekeverjük, de épp csak annyira, hogy a száraz hozzávalók átnedvesedjenek.
  • A tésztát a muffinsütő mélyedéseibe kanalazzuk.
  • 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük 180 Celsius fokon.
  • Hagyjuk még 5 percig a formában kihűlni őket, úgy könnyebben eltávolíthatóak belőle az ízletes sütik.

Címkék:
virsli, szilveszter, tojás, újév, tippek, lencse, hellovidék, receptek, ételpazarlás, élelmiszer-pazarlás,