Dubóczky Krisztina • 2022. december 5. 17:07
A vaj az adventi készülődés egyik elengedhetetlen hozzávalója, ráadásul a tejjel, a cukorral és a tojással szemben ársapkát sem kapott, pedig az utóbbi hónapokban ugyancsak elszállt ennek a népszerű tejterméknek is az ára. Aki hamisítatlan, és nem mellékesen finom süteményeket készítene, és sem nem vegán, sem tejérzékenysége nincs, marad a vajnál, nem rontja el margarinnal az összhatást. De semmi gond, mutatjuk, hogyan készíthetsz vajat otthon, a bolti ár töredékéért.
Hazánkban évi 1,5 kg/fő a vaj-, illetve a vajkrémfogyasztás, ami az EU-országok 4,31 kg-os fogyasztásának a harmada. A gyártók évente mintegy 9200 tonna vajat állítanak elő, az import emellett 6800 tonna
– derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) körképéből.
Vajat többféle állat tejéből lehet előállítani, hazánkban elsősorban a tehéntej a jellemző. Egy kilogramm vaj elkészítéséhez mintegy 21 liter tejre van szükség, a vaj kizárólag tejből és/vagy tejszínből készül. Ugyanakkor adhatók hozzá adalékanyagok (például színezékként béta-karotin), de csak akkor, ha ezek nem a tej bármely alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítését szolgálják.
Viszont a vaj előállítási költsége az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt.
Korábban az Agrárszektor kérdezte Harcz Zoltánt, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatóját az áremelkedésekkel kapcsolatban, akkor a szakember így nyilatkozott:
2022 szeptemberében az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 70 százalékot is meghaladó mértékben emelkedett a trappista sajt, valamint a 2,8 százalékos zsírtartalmú friss zacskós tartós tej és a tehéntúró értékesítési ára, de ugyanígy a tejfölről, a gyümölcsös és a natúr joghurtokról, és voltaképp valamennyi tejtermékről elmondható, hogy jóval többet kell érte fizetni a boltokban, mint egy évvel korábban. Az azonban biztosra vehető, hogy ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog, mivel a tejtermelők és feldolgozók szinte minden költsége megnövekedett.
Így készítsd el otthon egyszerűen, a bolti ár töredékéért
Nem véletlenül gondolkozik el minden háziasszony most, az ünnepi időszakban azon, hogyan süssön isteni finom bejglit, linzert vagy egyéb süteményt, amihez bőséggel kell ebből a tejtermékből. Megtaláltuk a megoldást, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon. Ezzel a módszerrel olcsóbban jössz ki, mintha készen vásárolnád a vajat. Mutatjuk.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Az elkészítése roppant egyszerű, lehet, már te is csináltál véletlenül, csak nem tudtál róla. Vegyél 200 ml 30 vagy 35 százalékos habtejszínt a boltban - minél zsírosabb, annál jobb -, majd kézi vagy gépi habverővel verd magas fokozaton pár percig. Az a lényeg, hogy túl kell verni picit a tejszínt, amikor az író kiválik, és jól megkülönböztethetően kapsz egy leves anyagot, valamint egy szilárd, túrós halmazállapotút, akkor teljes a siker. Arra viszont figyelj, hogy kizárólag magas zsírtartalmú, és valódi habtejszínt használj!
- A hideg habtejszínt kezdd el felverni, és a kisgéped teljesítményétől függően verd 4-5 percig, míg kétneművé válik a masszád: kiválik a folyékony író, és megmarad a zsíros vaj.
- Ezután tedd az átgyúrt masszát hideg vízbe, és gyúrd át még egyszer, majd addig öblögesd hideg vízben, míg a víz teljesen áttetsző, vízszínű marad, amikor beleteszed.
- Csomagold zsírpapírba vagy sütőpapírba, és mehet a hűtőbe.
- Ha nem süteménybe szánod, ízesítheted bármilyen fűszerrel, és kis adagokba csomagolva kiváló fűszervajad lesz akár a karácsonyi sültekhez is.
200 ml tejszínből kb. 8-10 dkg vajat készíthetsz, minél zsírosabb, annál jobb ízű lesz. Ha azt nézzük, hogy 200 ml habtejszínt már 400 forintért megvehetsz a boltban, az igazán jó minőségű teavaj ára viszont ennél magasabb, a Magyar Vaj termék 100 grammja 999 Ft, akkor féláron juthatsz hozzá, ha otthon készíted.
Ez a videó bemutatja lépésről lépésre, hogyan készítsd el a vajat otthon: