Ezeknek a pékáruknak durván elszállt az ára: mutatjuk, hogyan készítsd el őket fillérekből!

Tóth Viktória2022. november 25. 06:30

Melyik pékárukat veszik leggyakrabban a magyarok, hol tartanak a klasszikus péksütemények és más finomságok árai a 2022-es infláció eddigi csúcspontján? Lassan luxussá válik reggelente munkába menet vásárolni egy kis sós vagy éppen édes süteményt? Ha meguntad a költekezést, van egy jó hírünk: kedvenc süteményeidet hatósági áras lisztből is elkészítheted, így igazán finom, laktató, sőt, szó szerint filléres reggeli menüt dobhatsz össze, amit napokig jó minőségben fogyaszthatsz!

Cikkünkben eláruljuk, mi mindent érdemes tudni a házi kelttésztás süteményekről, sós és édes ízekben egyaránt: ki mondta, hogy nem lehet őket elkészíteni hatósági áras lisztből? Milyen hibákat vétenek az ipari mennyiségben sütő pékek, hogyan javítsuk fel kedvenceinket, ha magunknak sütjük őket? Mire vigyázzunk sütésnél, hogyan lehet elrontani a kelttésztát? Kipróbált receptjeinkkel bemutatjuk, hogyan készül a magyarok körében töretlen népszerűségű pizzás csiga és a klasszikus túrós batyu, jó sok töltelékkel. Ne csak reggelire készítsd őket, ennél jobb vendégváró harapnivalót keresve sem találsz!

Luxus lesz a pékáru?

Az idei évben példátlan drágulást figyelhettünk meg az élelmiszerboltok polcain sorakozó árucikkek esetében: a KSH statisztikái szerint az infláció elérte a 21,1%-ot (fogyasztói kosár), ezzel újabb rekordot döntve. Az élelmiszerárak az előző év októberéhez viszonyítva átlagosan 40%-kal emelkedtek, ám a kategórián belül bizonyos alapélelmiszerek (pl. kenyér, tejtermékek, tojás) ára már jóformán megduplázódott.

  • A kenyér ára esetében 81,4%-os inflációt mértek: 2022 októberében a fehér kenyér kilója 825 Ft, míg a félbarna kenyér kilója 727 Ft volt.
  • A péksütemények (zsemle, kifli) ára 54,7%-kal emelkedett, a boltokban átlagosan 61 Ft-ba kerül egy darab zsemle, a kifli úgyszintén.
  • A KSH egyéb pékárukra is kitér: átlagosan 244 Ft-ba kerül egy darab kakaós csiga, míg 2021 októberében 156 Ft volt (64%-os drágulás). A pizzás csiga, a túrós batyu (és egyéb, készítésükben hasonló termékek) ára 250-270 Ft/db körül mozog, a pogácsák kb. 150 Ft-nál kezdődnek.
  • Habár egyre jobban megéri ezeket az élelmiszereket magunknak elkészíteni, az otthonsütésnek is megemelkedtek a költségei, hiszen a háztartási energia 64,4%-kal drágult 2021 októberéhez képest (a legtöbb sütő működtetéséhez szükséges elektromos energia ára 28,6%-kal lett magasabb).

Az otthoni sütés-főzés reneszánszát éljük

Részben a brutális áremelkedések miatt, részben azért, mert az elmúlt években újra népszerűvé vált a főzés már a fiatalabb generációk köreiben is, a lakosság egyre nyitottabb a házi készítésű élelmiszerek fogyasztására. A házhoz szállítással rendelt ételek ára is meredeken megugrott: sokan a 4.000 Ft-os pizzarendelés helyett inkább a házi pizza készítésével próbálkoznak, de a megemelkedett kenyérárak hatására a házi kenyérsütés is nagy divat lett.

A korábban bevezetett hatósági árak nagy segítséget jelentenek a magyar háztartásoknak: 2021. október 15-i áron rögzítették (számos más alapélelmiszer mellett) a búzafinomliszt (BL55-ös kóddal keressük, 212 Ft) és a sütéshez szintén gyakran használt kristálycukor árát (261 Ft) – ezek az utóbbi időben egyre inkább hiánycikké válnak. Az árstopos termékek körét legutóbb a tojással és az étkezési burgonyával egészítették ki (ebben az esetben a 2022 szeptember 30-i árat veszik alapul; ezeknek az áremelkedése meghaladta a 80%-ot).

A hatósági áras élelmiszerek mellett azonban megállíthatatlanul száguldanak az árak az egyéb lisztipari termékekre vonatkozóan: a házi süteményekhez leggyakrabban használt rétesliszt ára októberben 468 Ft/kg volt, hasonló áron keressük a 00-ás pizzalisztet, süteménylisztet és egyéb speciális lisztféléket is. Na de mégis milyen lisztet használjunk a házi süteményekhez? Mindenképpen meg kell vennünk a speciális liszteket, vagy készítsük nyugodtan hatósági áras, BL55-ös liszttel?

Amit a lisztekről tudni érdemes

A boltok széles kínálatát nézegetve bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy melyik liszt mire jó, mégis milyen készítménnyel érdemes nekiállnunk az otthoni sütés-főzésnek. Leggyakrabban az egyszerű finomliszteket használjuk (BL51, BL55): ezek aprószemcséjű, alacsony korpatartalmú lisztek, remekül használhatóak péksüteményekhez, cukrászati termékekhez, de ezt használjuk panírozáshoz, habaráshoz, kelt tésztákhoz, kalácsokhoz vagy gyúrt tésztához is.

A kenyérlisztek (BL 80, BL112, BL160) különböző kenyerek készítésére alkalmasak, ezek többnyire sötétebbek a finomlisztnél, a magbelsőn kívül más búzarészeket is tartalmaznak; a BL200-as teljes kiőrlésű liszt szintén jó a kenyérhez. Érdemes megemlítenünk a réteslisztet (fogós liszt, grízes liszt – BF 50, BFF55), amelyek a magasabb minőségi követelményű sütemények készítéséhez alkalmasak, magasabb sikértartalmuk miatt piskótához, pogácsához, réteshez érdemes inkább ezt használni, de sokan a gyúrt tésztát is rétesliszttel készítik.

Süssünk hatósági áras liszttel!

A különleges süteményeknél, piskótáknál, kényesebb kelttésztáknál érdemes a fenti tanácsokra hallgatni és az eredeti recept szerint megadott liszteket használni (ha a minőség a tét, vegyünk réteslisztet vagy finom süteménylisztet, alkalmi használatnál nem észlelhető az árkülönbség), azonban, ha reggeli péksütiket szeretnénk készíteni, nyugodtan használjuk a jó öreg búzafinomlisztet, hiszen csak a profik képesek megállapítani a végeredményen észlelhető különbséget.

Ahogy fentebb is említettük, a BL55-ös hatósági áras liszt remek választás a hétköznapi süteményekhez, pékárukhoz, kiváló kelttészta alapanyagnak minősül, de a pizzához is bátran használjuk a drágább pizzaliszt helyett. A magyarok kedvenc reggeli pékárui közé tartoznak a klasszikus kiflik és zsemlék mellett a sós sütemények (sajttal, túróval, szalonnával, virslivel, kolbásszal, pizzakrémmel ízesített csigák, croissant-ok, pogácsák, sajtos stanglik stb.) és az édes kelttészták (pl. kakaós csiga, túrós batyu, lekváros, pudingos töltött sütemények, fánkok), amelyeket többnyire a sietős reggeli étkezések alkalmával vásárlunk. Na de hogyan készíthetjük el őket mi magunk?

Hogyan kell kelttésztát készíteni?

Kedvenc pékáruink általában kelttésztával készülnek (de a levelestészta is gyakori alapanyag), melyeket a pékek hajnalban sütnek, hogy reggelire friss legyen az áru. A tapasztalt háziasszonyok pillanatok alatt összeállítják az alapot, dagasztógépre sincs szükségünk hozzá, azonban a kelttészta gyakran feladja a leckét azoknak, akik először próbálkoznak vele. A leggyakoribb probléma az, hogy a tésztánk nem kel meg, márpedig, ha nem emelkedik a duplájára, nem lehet belőle süteményt sütni!

A kulcs a hőmérséklet: a legtöbb kelttészta recept az élesztő felfuttatásával kezdődik, ami annyit tesz, hogy langyos, kézmeleg tejben elmorzsoljuk a friss élesztőt, és egy kevés cukrot adunk hozzá, hogy az élesztőgombákat munkára fogjuk. A folyamat néhány perc alatt végbemegy: amikor a tejben az élesztő habzani kezd, készen áll a felhasználásra – dolgozzuk hozzá a tészta többi hozzávalójához, dagasszuk ki alaposan, majd kezdődhet is a kelesztés.

Amennyiben a tej hideg, az élesztő nem fog felfutni, aktiválódni – ha nem tapasztaljuk a habzást, vigyázva langyosítsuk meg a tejet, várjuk ki az eredményt. A másik gyakori hiba, hogy túl forró tejbe rakjuk az élesztőt, ami gyakorlatilag megfőzi a gombákat, így sem felfutni, sem megkelni nem fog a tésztánk. A legjobb megoldás az, ha kiöntjük az elrontott élesztőt és újat futtatunk, még mielőtt elpazarolnánk a lisztet is. Az élesztő felfuttatásához a tej hőmérséklete kb. 36-37°C legyen (testhőmérséklet).

A kelesztés egy tiszta konyharuhával letakart tálban kell, hogy történjen (nem lezárt edényben, nem fóliával becsomagolva!), hiszen az élesztő hatására gázbuborékok termelődnek a tészta belsejében, amitől az anyagunk körülbelül a duplájára kel. Langyos/meleg szobahőmérsékleten (minimum 25°C) kell keleszteni (ha hideg van a lakásban, tegyük közvetlenül a radiátor mellé vagy melegítsünk be neki a konyhában nyitott sütőajtóval) – ha nincs elég meleg, a tészta nem fog megkelni.

A tészták kelesztési ideje átlagosan 1 óra – ezt követően fogjuk megformázni (csiga, batyu, fonott kalács vagy egyéb kreatív formák, mint például a diós-baracklekváros mini babka recept esetében). Miután összeállítottuk a süteményt, a másodkelesztés következik, további 20-30 perc erejéig: a tészta felveszi végleges formáját a sütés előtt, térfogata tágul, újabb gázbuborékok keletkeznek benne, amitől szellősebb lesz a sütemény. Ezután rövid idő alatt kisütjük őket (átlagosan 20-30 perc, 180-200°C-on, hőlégkeveréses sütési mód ajánlott).

Következő szuperegyszerű receptjeinkben eláruljuk, hogyan készül a közkedvelt pizzás csiga és a laktató túrós batyu, hatósági áras liszttel, töltelékkel gazdagon megpakolva!

Recept: A tökéletes pizzás csiga

Ha egyszerű, sós reggelire vágysz, keresve sem találsz finomabb fogást a házi pizzás csigánál, ami a boltival ellenben nem szikkad ehetetlenre másnapra – ha jól tárolod, ugyanolyan friss, egyszerre szaftos, puha és ropogós marad, mintha frissen vettük volna ki a sütőből. Jelen esetben egy univerzális kelttészta-alapot fogunk elkészíteni, ami gyakorlatilag bármilyen sós, vagy akár édes feltéttel kiváló: a kelttészta készítése egy korábbi cikkünkből már ismerős lehet, hiszen ugyanazt a kelttésztát fogjuk összedobni, mint a házi medvehagymás csiga készítése során.

A tészta hozzávalói

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 600 g búza finomliszt
  • 320 ml langyos tehéntej
  • 30 g friss élesztő
  • 0,5 dl napraforgóolaj
  • 1 mk kristálycukor
  • 1 mk só
  • 2 db tojássárgája

A pizzás feltét hozzávalói

  • 500 g pizzakrém
  • 300 g trappistasajt
  • 250 g gépsonka
  • 200 g csemegekukorica (konzerv)
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk fokhagymaőrlemény
  • só, bors ízlés szerint

A házi pizzás csiga elkészítése

Receptünk alapját egy egyszerű, hagyományos kelt tészta készítésével kell kezdenünk, szobahőmérsékletű, friss alapanyagok használatával. Első lépésként futtassuk fel az élesztőt a meglangyosított tejben a cukorral (kb. 10-15 perc), majd ezt forgassuk össze a liszttel, a tojássárgájával, az olajjal és a sóval. Ha az élesztő felfutott, a tészta dagasztása következik, amit elvégezhetünk dagasztógéppel vagy kézzel.

A tésztánkkal akkor vagyunk kész, amikor már nem ragad az edény falához (vagy a deszkához), homogén gombócot alkot, felülete egyenletes. Ezután lisztezzünk ki egy nagyobb edényt, majd tegyük bele a tésztát és takarjuk le konyharuhával. Meleg szobában kelesszük körülbelül 1 órán keresztül, míg meg nem nő a tésztánk térfogata.

Nyújtsuk ki a megkelt tésztánkat minél vékonyabbra (minél nagyobb a területe, annál több tölteléket képes befogadni), többé-kevésbé szabályos négyzet alakúra. Kenjük meg az alapot pizzakrémmel, ízesítsük a felsorolt fűszerekkel, illetve sóval ízlés szerint, szórjuk meg a reszelt vagy apróra felkockázott sonkával, a kukoricával és a sajttal. Tekerjük fel az egészet szorosan, hengerformába, majd egy éles késsel óvatosan vágjuk szeletekre. Ha igazán szaftosan szeretjük, a tetejére is kenhetünk egy kevés pizzakrémet és sajttal is megszórhatjuk.

Tegyük félre a csigákat langyos szobahőmérsékleten további 30 percig kelni, majd helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe és süssük ki őket kb. 20 perc alatt, 180°C-ra előmelegített sütőben. Fogyasszuk frissen, ám miután kihűlt, terítsük le konyharuhával vagy tegyük jól záródó dobozban hűtőbe; két napig minőségromlás nélkül fogyasztható.

Recept: A legfinomabb túrós batyu

Nincs olyan Magyarországon, aki még nem kóstolta a legnépszerűbb, szinte már retrónak nevezhető édes süteményünket, a túrós batyut – azonban bizonyos pékségek termékei közel sem azt nyújtják, mint amit vártunk. A túrós batyuk egyik legnagyobb problémája az, hogy gyakran nincs bennük elég töltelék, ráadásul az ízesítés sem túl gazdag – máris orvosoljuk ezt a problémát! Végtelen számú recept létezik mind a túrós batyu tésztájára, mind a töltelékére, mi a következő alternatívát kínáljuk:

A tészta hozzávalói

  • 500 g búza finomliszt
  • 100 g margarin
  • 1,5 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • + 1 tojás a kenéshez

A töltelék hozzávalói

  • 500 g tehéntúró
  • 100 g kristálycukor
  • 80 g tejföl
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 db bio citrom héja
  • 1 db tojás
  • 1 ek búzadara
  • 1 marék mazsola ízlés szerint

A házi túrós batyu elkészítése

A túrós batyu tésztáját a fent leírt pizzás csiga receptjéhez hasonlóan készítjük: először futtassuk föl az élesztőt a kristálycukorral elkevert, langymeleg tejben, majd keverjük hozzá a tojást és a megolvasztott, langyos margarint. Keverjünk ki homogén masszát a liszttel és a csipetnyi sóval, majd gyúrjuk addig, míg összeáll egy nem ragacsos, jól formázható gombóccá. Tegyük a tésztánkat egy tálba, takarjuk le tiszta konyharuhával, majd kelesszük langyos szobahőmérsékleten 1 órán keresztül.

Amíg a batyu tésztája megkel, készítsük el a tölteléket: egy tálban egyszerűen keverjük össze a túrót a tejföllel, a tojással és az ízesítőkkel, reszeljük hozzá a citrom héját (csak kezeletlen héjú citromot használjunk!), illetve ízlés szerint adjunk hozzá egy kis mazsolát is. A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 0.5 cm vastagságúra, majd vágjuk egyforma négyzetekre (bármilyen méretűre vághatjuk, akár nagyobb batyukat, akár falatnyikat is készíthetünk belőle).

Egyengessük el a túrós tölteléket a négyzetek közepén (ne sajnáljuk!), majd egyszerűen csípjük össze a batyu négy sarkát, hogy ne tudjon kifolyni sütés közben a töltelék. Kelesszük további 20 percig, majd kenjük meg a tetejüket az 1 db felvert tojással és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsin a 180°C-ra előmelegített sütőbe, végül süssük ki kb. 20-25 perc alatt.

Borajánló: Maczkó Jeges Cuvée, 2021

Maczkó Róbert villányi pincészetének népszerű bora a Jeges Cuvée, amibe 2021-ben az olaszrizling mellett pinot blanc és chardonnay került házasításra. Száraz fehérborunk kiváló frissítő és szomjoltó, önmagában és fröccsként is érdemes kipróbálni, ropogós savai és gyümölcsös aromái remekül illenek a halak, a szárnyasok és más fehér húsok mellett az olaszos jellegű ételekhez, a tésztákhoz és a péksüteményekhez is, bármilyen baráti összejövetelre.

Címkék:
kenyér, infláció, recept, tészta, áremelkedés, sütemény, reggeli, pizza, sütés, receptek, túrós batyu,